Hakan Fidan fırtınası

Türkiye, siyasete girmek için MİT Müsteşarlığı’ndan istifa eden Hakan Fidan’ı konuşuyor. İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en güvendiği isimlerden Fidan’ın milletvekili adaylığına yapılan yorumlar.

Hakan Fidan fırtınası

Türk siyasetini 7 Şubat’ta 2012’de derinden etkileyen ‘MİT Başkanı’nın ifadeye çağırılması’ olayından tam 3 yıl sonra Hakan Fidan, milletvekili olmak için MİT Müsteşarlığı görevinden istifa etti. Fidan’ın istifası, 7 Şubat 2015’in ilk dakikalarında gelince, Ankara kulislerinde ‘zamanlama manidar’ yorumları yapıldı. Fidan’ın meslek ve siyasi hayatını etkileyecek bir 7’li tarih daha var; o da 7 Haziran’da yapılacak genel seçimler. 

ÇÖZÜM SÜRECİ ONA EMANET

Hakan Fidan’ın sadece milletvekili olmasına ihtimal verilmiyor. AK Parti’nin yeniden iktidar olması durumunda Fidan’ın Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı veya Başbakan Yardımcılığı için adı sıkça anılıyor. 

Güvenlik alanında oluşturulacak yeni yapılanma çerçevesinde Fidan’ın tüm güvenlik birimlerinin bir şekilde ilişkilendirileceği güçlü bir Başbakan Yardımcısı görevini üstlenmesi, Ankara’da en çok konuşulan konular arasında. Yeni dönemde çözüm sürecinin Hakan Fidan’a emanet edileceğine ise kesin gözüyle bakılıyor. 

“PARALEL YAPI” SAVAŞÇISI

Başbakan Davutoğlu’nun Dışişleri Bakanlığı dönemindeki uyguladığı politikaların sahadaki uygulayıcısı Hakan Fidan’dı. Fidan’ın Meclis’e gelmesini en çok Davutoğlu’nun istediği ancak Erdoğan’ın buna sıcak bakmadığı, çünkü “paralel yapı”yla mücadele için Fidan’ın bir dönem daha MİT’in başında kalmasını gereketiği konuşuluyordu. Fidan’ın MİT’te yaptığı dönüşüm dikkate alınıp, teşkilatın başına bundan sonra kimin geçeceği konusunda da ortak fikir oluşunca adaylığa karar verildi.

MİT’İN BAŞINA GEÇECEK İSİM

Hakan Fidan’ın istifasıyla gözler Teşkilat’a çevrildi. Yeni başkanın kime olacağıyla ilgili kulislerde konuşulan isimler; Fidan’ın iki yardımcısı ile daha önce yine Fidan’ın yardımcılığını yapan Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Muhammed Dervişoğlu…

Hakan Fidan’ın Mayıs 2010’da MİT Müsteşarlığı görevine atanmasıyla birlikte, Teşkilat’ta son iki müsteşarın ardından yeniden ‘dışardan müsteşar’ dönemine dönülmüştü. Fidan, AK Parti hükümeti döneminde önce TİKA Başkanlığı, ardından da Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı görevlerinde bulunmuştu. 

7 ŞUBAT’TA İSTİFA PLANLI DEĞİLDİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu:‘7 Şubat 2012’de Hakan Bey’e özellikle çözüm sürecini sabote etmek için yapılan operasyon, Hakan Bey’e değil hükümete ve Başbakan’a yapılan bir operasyondu. Başbakan ve hükümetin tutumu bu tuzakları bozdu. Hakan Fidan’ın istifasının ise 3 yıl sonra yine 7 Şubat’a denk gelmesi planlanmış bir husus değil. ‘

BAŞARILI BİR ARKADAŞIMIZ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik: ‘Devleti bilen, tanıyan, uluslararası ilişkilerde son derece başarılı bir arkadaşımız. MİT Müsteşarlığına geldi, badireli, sıkıntılı dönemlerde görev yaptı. Şimdi de siyasete giriyorsa bu birikimin siyasete katkı sağlayacağı inancındayım. Daha önce devlet bakanlığım dönemimde Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı’ndan sorumluydu. Kamuoyu TİKA’yı pek bilmez ancak yurt dışındaki soydaşlar ve Türk vatandaşları ile dost ve kardeş ülkeler bu kurumu çok iyi bilir. Mesela hiç unutamadığım Darfur, Sudan Darfur. Ayakkabı nedir görmeyen insanların olduğu bölgeye hastane yaptık, 12 bin metrekare bir hastane ve o insanlara, orada yalın ayak gezen insanlara Türkiye Cumhuriyeti, sağlık fiziki merkezini hatta sağlık ekipmanlarını oraya taşıyarak insanlık adına, bir beklenti var mı, bir beklenti yok, sırf insan oldukları için o insanlara insanca yaşama koşullarından bir imkanı sundu Türkiye. Hakan Fidan bunun gibi çok hizmetler yapmıştır. Daha sonra Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı olarak önemli görevler yaptı. Yeni görevlerinin de hayırlı olmasını temenni ediyorum.’

 

TAYYİP ERDOĞAN’IN BAŞBAKAN ADAYI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba: ‘Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bursa’da açıklamalarda bulundu ve ‘400 milletvekili istiyorum’ dedi. Aynı gün MİT Müsteşarı istifa etti. AKP övünüyor, diyorlar ki ‘Genelkurmay Başkanlarının isimleri ezbere bilinirdi, şimdi bilinmiyor.’ Ancak şimdi bakanlardan daha fazla bilinen hatta başbakandan daha fazla bilinen bir isim var; o da MİT Müsteşarı… Türkiye polis devletiydi, şimdi istihbarat devletine doğru hızla yol alıyor. Katar Emiri’ni karşılayan o. Arabada sohbet eden o. Türkiye ile ilgili bilgileri veren o. Maalesef bu bölgede akan kanın her damlasında onun parmağı var. Suriye’ye, Irak’a gönderilen o silah TIR’larının altında onun imzası var. Nerde Türkiye’yi sıkıntıya sokacak bir olay varsa altında hep onun imzası var. Göreceksiniz, milletvekili seçilecek, herhalde Başbakan ve Cumhurbaşkanı’nın ‘başbakan adayı’ Hakan Fidan olacak gibi gözüküyor. Bunu engellemek Cumhuriyet Halk Partililerin elinde.’

 

BAŞBAKAN OLMASI MÜMKÜN DEĞİL

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç: “İstifa benim için son dakika bilgisi oldu. Hakan Fidan’ın yaptığı görev çok daha önemliydi. Çünkü eğer milletvekili olacaksa, her milletvekili onun yaptığı işi yapamaz. Belki 50 milletvekilinin yaptığı işi yapıyor. Milletvekilliğini dokunulmazlığından daha fazla haklara sahiptir. Yani böyle süpermen görevi verilmiş bir insanın milletvekili olarak parlamentoya girmesini ben israf olarak görürüm. Sıradan bir milletvekili olacaksa bence bu görev çok daha önemliydi. Burada kalması gerekirdi.

ADAM DİYECEK Kİ

Milletvekili olarak kalmaz, bakan olacak derseniz; başbakan olması mümkün değil, düşündüğüm kadarıyla. Yani bu seçimden sonrasının başbakanı bellidir. Şu ya da budur. Doğru mudur bir MİT Müsteşarı’nın ileride başbakan olması, bana göre o da yanlıştır. Bakan olabilir mi? Belki bazı bakanlıklar olabilir, ama her bakanlıkta MİT Müsteşarlığı yapmış bir insan için bence doğru bir görev değil. Şimdi dışişleri bakanı yapsanız; karşınızdaki dışişleri bakanı ile konuşuyorsunuz. Adam diyecek ki ‘Bu MİT’i idare eden insandı, benim hakkımda her şeyi biliyor. Ben de onun hakkında her şeyi bileyim.’ Söylenen sözler kuşku ile karşılanacak. 

 

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI YAPAR

İçişleri bakanlığı yapar mı derseniz fazlasıyla yapar. Ama her bakanlık görevinin düşünüldüğü için, bazı sıfatlarda yakıştırıldığı için mesela Dışişleri Bakanı olacağı söyleniyor. Ben şahsen uygun görmem. Sade milletvekilliği için hiç gerek yok. Ama bakanlık düşünülüyorsa bu bakanlığın yaptığı görevle biraz bağlantılı bir bakanlık olması gerekir.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X