Hakiki balla gelen şifa

Sağlıklı bal tüketiminin yolunun doğru seçimden geçtiğini düşünen satıcılar, “balın tadına bakılarak alınmasını” öneriyor.

Hakiki balla gelen şifa

Dilek Atlı

 

Balın yararları saymakla bitmiyor kuşkusuz… Enerji kaynağı olmasının yanı sıra kalp çarpıntısından yüksek tansiyona, bağışıklık sistemini güçlendirmesinden kansızlığa kadar birçok konuda şifalı olduğu ifade ediliyor. Öğrencileri enfeksiyonlardan korurken yetişkinlerin vücudunu zinde tutuyor bal. Kahvaltıların vazgeçilmezlerinden sayılan bal vitamin, mineral ve aminoasitler yönünden de hayli zengin.

 

47 yıldan bu yana balcılıkla uğraşan Mehmet Diriel de, “Balı tatmadan almayınız. Bildiğiniz, tanıdığınız kişilerden bal alınız. Balı bu şekilde satın aldığınızda doğru ayrımı yapabilirsiniz” dedi.  

 

Birçok rahatsızlığa iyi geldiği düşünülen balın çocuklar için önemli olduğunu kaydeden Diriel, “Okul çağındaki çocuklara çiçek balı tavsiye ederim. Çam balı ve kestane balı biraz daha yoğun ve sert gelebilir” dedi.

 

Tuz Pazarı’nda bulunan Kubbeli Han’daki Seha Gıda’nın sahibi Diriel, “Çiçek balı kendi arasında çeşitlere ayrılır. Tüketicilerin bilmesi gerekense çiçek ballarının donma yaptığı… Çünkü özünde çiçek vardır ve donar. Oda sıcaklığında donar, buzdolabında donma hızlanır. Şeker katılmış ballar kristalize olur. Doğal ballarsa donduğunda merhem kıvamına gelir. Daha yumuşaktır, kristalleşmez” diye konuştu.

 

 

“HASTALANMADAN KULLANILMALI…”

 

Doğal bal seçiminde dikkat edilmesi gereken bir diğer konununsa “akışkanlık” olduğunu vurgulayan Diriel, “Çiçek balı akışkan olur ama su gibi akmaz. Çiçek balına kaşığı daldırıp akıttığınızda kâseye koymadan akmalıdır. Çam balıysa bulanık olur” dedi.

 

Yetişkinlerin damak tadına göre çam, çiçek ya da kestane balı tercih edebileceklerini hatırlatan Diriel, çiçek balının renginin açık olmasına dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti.

 

Çok açık renkteki çeşitlerin olgunlaşmamış bal olduğunu ifade eden Diriel, şunları dile getirdi:

 

“Çam balının boza kıvamında akışkanlığı vardır. Tattığınızda balın rahyası genze gelmeli. Göz ve dil yardımıyla en doğru bal seçimi yapılabilir. Peteklerde önemli olan doğal mum kullanımı. Petek çerçeveyi tutsun diye çerçeve kenarında birkaç santim doğal mum olabilir. Karakovan ballar mumu olmayan ballardır. Doğal mumun sağlığa bir zararı yoktur. Arının yaptığı petek kolay kopar, parçalanır. Bunlarda fabrikasyon mum kullanılmamış demektir. Petekli bal almaksa sadece bir zevktir, sağlığa ekstra bir faydası yok. Yeter ki hastanılmadan önce bal tüketmeyi alışkanlık edinelim.”

Gıda takviyeleri bala katılabilir

 

Polen, arı sütü, propolis gibi gıda takviyelerinin bala katılarak bağışıklık sisteminin güçlendirilebileceğini belirten Mehmet Diriel, “1 kilo bala, 10 gram eklenerek hastalanmadan önlem alınabilir. Polen, alerjik bünyeye sahip kişilerde özellikle yaz sıcaklığıyla rahatsız edici etki yapabilir. Arı sütü ve propolis için böyle bir şikâyet pek olmaz. Kış aylarında rahatlıkla tüketilebilir” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X