Halep’te ağır bombardıman

Şam yönetimi, Halep’in muhaliflerin elindeki doğu bölgelerine yeni bir saldırı başlattı. Kara kuvvetlerinin de katıldığı operasyonda, 100’den fazla da hava saldırısı düzenlendi.

Halep’te ağır bombardıman

BM’deki Suriye görüşmeleri sonuçsuz kalırken, Şam yönetimi, muhaliflerin kontrolündeki Doğu Halep’i geri almak için büyük bir askeri operasyon başlattı. 

Önceki gece başlayan ve dün de devam eden operasyon kapsamında Rus uçaklarının da katılımıyla 100’ü aşkın hava saldırısı gerçekleşti. 

Suriye ordusundan bir yetkili, Doğu Halep operasyonunun kara harekatını da kapsadığını söyledi. Aynı yetkili, ‘Tüm askeri operasyonlar gibi bu harekat da hazırlayıcı hava saldırıları ve top atışı ile başladı. Bu saldırıların sonuçlarına ve etkisine göre de kara kuvvetleri devreye girecek’ dedi. 

ÖNCE UYARI

Operasyon, Suriye ordusunun, muhaliflerin kontrolündeki Doğu Halep’i geri almak için yeni bir saldırı gerçekleştireceğini duyurmasının ve sivillerden bölgeyi terk etmesini istemesinin ardından başladı. Suriye medyasına konuşan askeri yetkililer ‘çıkış noktaları’ oluşturulacağını ve isyancılar da dahil herkesin bu noktalardan Doğu Halep’i terk edebileceğini belirtmişti. Suriye ordusunun kuşatması altındaki Doğu Halep’te yaklaşık 250 bin sivil yaşıyor. 

SONUÇ ÇIKMADI

BM Genel Kurul toplantılarının yapıldığı New York’ta bir araya gelen Suriye Destek Grubu görüşmelerinde görüş ayrılıkları aşılamadı. 

Toplantı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ‘Sürekli ihlal edilse de bir ateşkes var; ve biz bunu korumaya çalışacağız. Hükümetin tek taraflı adımlar atması gerektiğini öneren bazı meslektaşlarım oldu. Fakat biz muhalefetin de gerekli adımları atması gerektiğini düşünüyoruz’ dedi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye’de yol kat edilememesinden Rusya’yı sorumlu tutarak, barış sürecinin sadece hava kuvvetlerine sahip çatışma taraftarlarının bu kuvvetlerini kullanmamaları durumunda yeniden inanılırlık kazanacağını belirtti. Kerry, ‘Sadece bir ya da iki gün için değil, mümkün olduğunca uzun bir süre’ diye konuştu. Rusya ve Suriye bu talebi reddediyor. 

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault da Rusya’nın toplantıda, Suriye’deki hava saldırılarını durdurması yönündeki taleplere tatmin edici bir yanıt vermediğini belirtti. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X