Hamam Tekke artık ‘Oyuncak Kütüphanesi’

Tarihi eserleri ayağa kaldıran Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen Hamam Tekke artık ‘Oyuncak Kütüphanesi’ olarak hizmet verecek.

Hamam Tekke artık ‘Oyuncak Kütüphanesi’

Büyükşehir Belediyesi’nin restore ettiği Hamam Tekke, ‘Alipaşa Oyuncak Kütüphanesi’ olarak hizmete açıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, “Bursa bir kültür başkentidir. Büyükşehir Belediyesi olarak her zaman Bursa’nın sanat, kültür ve medeniyet değerlerini öne çıkarmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda eserlerimizi yeniden restore ediyor ve sosyal yaşama kazandırıyoruz. Alipaşa Oyuncak Kütüphanesi ile Bursa’nın bir kent ziynetine daha sahip çıkıldı” dedi.

Başkan Altepe, Alipaşa (Hamam Tekke) Oyuncak Kütüphanesi’nin tarihi hakkında da bilgiler vererek, “İsmail-i Rumi Tekkesi olarak da anılan tekkenin kurucusu Saçlı Ahmed Efendi’dir. Ustrumca doğumlu olan sufi, burada tahsilini tamamladıktan sonra Balkanlarda değişik yerlerde bulunmuş, oralardaki ulema ile yakın ilişkiler içerisine girerek onların bilgilerinden istifade etmiştir. Daha sonra İstanbul’a gelerek Tophane Kadriyye Dergahı Şeyhi İsmail-i Rumi yanında eğitimini tamamlamış ve hocası tarafından 1627 yılında Bursa’ya gönderilmiştir. Sufi, Bursa’da Ali Paşa Mahallesi’ne yerleşip o zaman harap bir vaziyette bulunan Ali Paşa Hamamı’nı satın alarak onarımdan geçirtip tekke haline getirmiş ve 14 yıl burada görev yaptıktan sonra vefat etmiştir. 1849 yılında onarım geçiren tekke 1854 depreminde oldukça fazla zarar görmüştür” diye konuştu.

Tekkenin bir süre daha devam eden faaliyetlerinin ardından 1924 yılında tamamen kapandığını anlatan Başkan Altepe, uzun süre boş kalan ve bir müddet de konut olarak kullanılan yapının Vakıflar mülkiyetinde olduğunu, Büyükşehir Belediyesi tarafından onarım karşılığı tahsis olarak alındığını belirtti.

Başkan Altepe, yapının restorasyon projelerinin Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylandığını ifade ederek, “Yapı, çocuk kütüphanesinin yanında oyuncak kütüphanesi olarak da hizmet verecek. Bu konuda Uludağ Üniversitesi ile iş birliği yapıyoruz. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Handan Asude Başal ve araştırma görevlilerine desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz” dedi.

Oyuncak kütüphanesi kavramının Türkiye’de yeni gündeme geldiğini vurgulayan Başkan Altepe, “Kütüphaneye gelen çocuklar buradaki oyuncaklardan faydalanabilecekler ve oyuncakları ödünç olarak alabilecekler. 0-12 yaş aralığındaki çocukları oyuncakla tanıştırmak, oyuncakları evlerine götürüp oynamalarını sağlamak ve eğitimlerini desteklemeyi amaçlayan uygulamayla özellikle nitelikli oyuncağa ulaşamayan, sosyoekonomik bakımdan dezavantajlı çocukların gelişimlerine destek olarak çocuğu okul öncesi eğitime hazırlamayı da hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Kütüphane binasının 3 kattan oluştuğunu kaydeden Başkan Altepe, bina ile bütünleşik durumdaki hamam tekkenin atölye çalışmaları için planlandığını, okul öncesi ve ilköğretim öğrencileri ile yapılması düşünülen atölye çalışmalarında geleneksel oyuncakların tanıtılıp ve geri dönüşüm malzemelerinden oyuncak yapılmasının planlandığını anlattı.

HEM KİTAP HEM OYUNCAK

Başkan Altepe, okuma odası olarak planlanan ikinci katta anaokulu öğrencilerine yönelik boyama kitapları, hareketli kitaplar, sesli kitaplar ile ilköğretim öğrencileri için Türk ve Dünya edebiyatının güncel yayınlarından oluşan bir kitaplık oluşturulduğunu, oyuncakların bulunduğu 3. katta bir salonda 0-6 yaş grubundaki çocuklara yönelik oyuncaklar ve diğer salonda da 7-12 yaş grubundaki çocuklara yönelik oyuncakların bulunduğunu söyledi.

Merkeze bağlı olarak, donatılmış gezici oyuncak kütüphanesi ile dezavantajlı kesimlere gidilerek buralarda hizmet verileceğini de ifade eden Başkan Altepe, “Çeşitli yerlere konulacak oyuncak kumbaraları ile bağışlanan oyuncaklar, ihtiyacı olanlara ulaştırılacak. Yapı bünyesinde yer alan hamam kısmında oyuncak yapma atölyeleri çalışmaları yapılarak, çocukların verilecek eğitimlerle kendi oyuncaklarını kendileri yapabilmeleri sağlanacak” dedi.

Kütüphane restorasyonu kapsamında, toplam 250 metrekarelik alanda çalışma yapıldığını belirten Başkan Altepe, “Zemin katında hamam, bahçeye açılan taşlık, mutfak nişi, teknik odaların bulunduğu kısım, ara katında merdivenle çıkılan hol ve oda, birinci katında ise sofa, iki adet oda ve depodan oluşan yapı aslına uygun olarak özgün kimliğiyle yeniden inşa edildi” diye konuştu.

Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay da Uludağ Üniversitesi’nin, Büyükşehir Belediyesi’nin işbirliği ve desteğiyle önemli çalışmalar yaptığını hatırlatarak, kütüphanenin özellikle çocukların eğitiminde önemli yer tuttuğunu ifate etti. Ali Paşa Mahallesi Muhtarı Ali Bodur ise Bursa’ya değer katan hizmetlerinden dolayı Başkan Altepe’ye teşekkür etti.

Konuşmaların ardından protokol üyeleriyle birlikte açılış kurdelesini kesen Başkan Altepe, Alipaşa Oyuncak Kütüphanesi’ni gezdi. Çocuklarla sohbet eden Altepe, kukla gösterisini izledi ve boyama yaptı

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X