Hamas’tan şaşırtıcı dönüş: Gazze’deki ‘İdari Komiteyi’ feshetti

Hamas birlik hükümetinin düzgün çalışması için Gazze’den çekiliyor.

Hamas’tan şaşırtıcı dönüş: Gazze’deki ‘İdari Komiteyi’ feshetti

Bölgedeki İdari Komite’yi fesheden Hamas, Filistin uzlaşı hükümetinin Gazze’de görevi devralmasını, genel seçimlere gidilmesini ve Fetih hareketi ile diyaloğa hazır olduğunu bildirdi.

Hamas, İsrail ablukası altındaki Gazze’de daha önce kurduğu İdari Komiteyi, Filistin siyasi bölünmüşlüğünü sonlandırmak amacıyla feshettiğini duyurdu.

Hamas’tan yapılan yazılı açıklamada, Filistin Uzlaşı Hükümeti’nin Gazze’de “hemen” görevi devralması, genel seçimlerin yapılması ve Hamas’ın Fetih Hareketi ile diyaloğa hazır olduğu belirtildi. Açıklamada, 2011 Kahire anlaşmasının uygulanması ve bu çerçevede anlaşmayı imzalayan bütün Filistinli gurupların yer alacağı bir ulusal birlik hükümetinin kurulması çağrısı yapıldı. 

Gazze’deki Hamas hükümetinin, geçen mart ayında hükümet işlerinin yürütülmesi için kurduğu İdari Komite, Filistin yönetimi tarafından kabul edilmemişti. 

TESLİM ETMEYE HAZIR

Fetih Hareketi ve Filistin yönetimi lideri Mahmut Abbas ise daha önce bir çok kez Hamas’a “Gazze’deki İdari Komitenin koşulsuzca feshi, Filistin hükümetinin Gazze Şeridi’nde etkin hale gelmesi ve seçimlere gidilmesi” çağrısında bulunmuştu. Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye başkanlığındaki üst düzey heyet, 9 Eylül’de Gazze’den ayrılarak Mısır’ın başkenti Kahire’ye gitmişti. 

Alman Der Spiegel haber sitesi, geniş yer verdiği hamleye ilişkin “Görünüşe göre Hamas, Gazze Şeridini Mahmut Abbas’a teslim etmeye hazır” yorumunda bulundu. 

GÜZEL BİR HABER 

Fetih Hareketi Başkan Yardımcısı Mahmud el-Alul, Hamas’ın Gazze’deki İdari Komite’yi fesh etmesi haberini memnuniyetle karşılayarak, ‘güzel bir haber’ değerlendirmesinde bulundu. 

Filistin’in Sesi radyosuna konuşan Alul, tartışılan birçok konunun Hamas ile konuşulduğunu ve çözüm bulunduğunu belirterek, ‘Kahire’deki heyetimizin görüşmelerini bekliyoruz. Bu konuyu bitirdiğimiz takdirde, diğer meseleleri çözmeye geçebiliriz.’ dedi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X