İsrail’in Gazze’ye açtığı savaşta 4 ay geride kaldı. Masada, “rehine takası ve ateşkes anlaşması” önerisi var. Yaklaşık 10 gün önce, Paris’te, Mısır ve Katar’ın arabuluculuğunda bir çerçeve anlaşma önerisi hazırlanmış ve Hamas’a sunulmuştu.
Hamas, ABD ve İsrail’in de desteklediği öneriye yeni bir öneriyle yanıt verdi. Hamas, dört buçuk ay sürecek ve sonunda savaşı bitirecek bir ateşkes planı sundu. Taslak belgeye göre plan, her biri 45 gün sürecek üç aşamadan oluşuyor.
Hamas’ın önerisine göre ilk aşamada, bütün kadın, 19 yaşın altında erkek, yaşlı ve hasta İsrailli rehineler serbest bırakılacak. Karşılığında İsrail hapishanelerindeki kadın ve çocuk mahkumlar özgürlüğüne kavuşacak. Geri kalan erkek rehineler ikinci aşamada serbest kalacak. Üçüncü aşamada ise cenazeler takas edilecek. Hamas, üçüncü aşamanın sonunda, İsrail ile savaşı sona erdirecek anlaşmaya varmayı umuyor.
Üç aşamalı takasla, üçte biri ömürboyu hapis cezasına çarptırılmış bin 500 Filistinli mahkumunu serbest bırakılmasını istiyor. Hamas, kendisine sunulan öneriye “karşı önerisini”, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken İsrail’e ayak bastıktan hemen sonra açıkladı. Ardından İsrail Devlet Televizyonu Kan, Başbakan Benyamin Netanyahu’nun, savaş kabinesine bilgi vermeden Gazze’de ateşkese yeşil ışık yaktığını duyurdu.
İsrail Kanal 13 televizyonuna göre ise üst düzey İsrailli yetkili Hamas’ın teklif ettiği 3 aşamalı ateşkes planında bazı taleplerin gerçekleşmeyeceğini söyledi.
Blinken’ın bölge turunun amacı, tarafları anlaşmaya ikna etmek. Amerikalı Bakan, İsrail’e varışından önce verdiği mesajda temkinli konuştu. Blinken, “Hala yapacak çok şey var, anlaşmanın mümkün olduğuna inanmaya devam ediyoruz” dedi.
ABD Başkanı Joe Biden’dan da, “Hamas’ın yanıtı anlaşmaya doğru ilerlendiğini gösteriyor” açıklaması geldi.
Blinken, İsrail’den önce Suudi Arabistan ve Katar’ı ziyaret etti. Amerikalı Bakan’a Riyad’dan önemli bir mesaj iletildi.
1967 sınırları içinde bağımsız bir Filistin devleti tanınmadan ve Gazze’ye saldırı sona ermeden Suudi Arabistan’ın İsrail ile diplomatik ilişki kurmayacağı belirtildi.