Harmancık’ta küçük bir başarı öyküsü… Çoban ateşi dağda yanar…

Bursa’nın dağ yöresi her zaman kentin ilgi odağı oldu. Hem tarımsal zenginlik, hem nüfusunun özgün yapısı hem de yöreden çıkan siyasetçi profilleri ile dikkat çeken bölgede Orhaneli, Keles, Harmancık ve Büyükorhan ilçeleri bulunuyor.

Harmancık’ta küçük bir başarı öyküsü… Çoban ateşi dağda yanar…

CHP Bursa çalışma grubu sözcüsü Ekrem Demiröz, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde elde edilen Harmancık Belediye Başkanlığı başarısı ile ilgili ve başkan Haşim Ali Arıkan ile ilgili anekdotları kendine özgü tarzıyla gazetemize  ve olay.com.tr’ye anlattı…

“Harmancık, Bursa’nın Dağ Bölgesi’nde yer alan 4 ilçesinden biri, en uzak ve en küçük ilçesi. Çevresi ormanlarla sarılı, şirin bir yer…”

“Yaklaşık 6.000 seçmene sahip.”

“Cumhuriyet Halk Partisi bu ilçemizde, 2004 yılında belediye başkanlığını kazanmış. Ancak Büyükşehir Yasası çıktıktan ve köyler belediye için oy kullanmaya başladıktan sonra Harmancık, AKP’nin kalelerinden birine dönüşmüş. Tıpkı Bursa’nın diğer dağ ilçeleri gibi…”

“Harmancık’ı Kazanalım” Önerisi…

“Bursa Cumhuriyet Halk Partisi’nde, 5 yıldan beri parti içi demokrasiyi savunan bir grubumuz var. Grubumuzun adı, CHP Bursa Çalışma Grubu. Grubumuz, parti üyelerinden oluşuyor ve 800’ü aşkın üyeye sahip.  2023 yılı ilçe ve il kongrelerinden hemen sonra, grubumuz seçilmiş tüm ilçe başkanlıklarımızı ve İl başkanlığımızı ziyaret edip, başarı dileme kararı aldı. Ziyaretlere dağ ilçelerinden başladık. Cumhuriyet Halk Partisi Harmancık İlçe Başkanı ve yönetimi “Biz, sizin grubunuzu biliyoruz, gelin birlikte çalışalım ve Harmancık’ı AKP’nin elinden alalım” önerisinde bulundu. Grup bu öneriyi olumlu karşıladı.”

“Seçimlere yaklaşık 6 ay vardı. Ne var ki, seçim yalnızca Harmancık’da olmayacaktı. Grup olarak sadece Harmancık ilçemizi hedefleyemezdik. Bu nedenle, Harmancık için bir ekip oluşturmaya karar verdik. Kadınların ağırlıkta olduğu 50’ye yakın arkadaşımızdan oluşan bir ekip kuruldu. Tasarladığımız şey, ekibin 100 kişiyi aşmasıydı. Çünkü, Harmancık İlçemizin 31 köyü vardı. Amacımız, her köy için en az üç arkadaşımızı görevli kılmak ve seçime kadar köylerle düzenli ilişkiler kurmaktı.”

”Kepekdere Köyündeki CHP’liler İmam Evi İstedi…”

“İlçe yönetimi ile görüşüp, gruplar halinde keşif gezilerine çıktık. Köyleri dolaşarak, dostluklar edinmeyi amaçlıyorduk. İlçe yönetiminden ilk günlerde herhangi bir itiraz gelmedi. Ancak kısa bir süre sonra, bu tür dolaşmalar yerine belirlenmiş ilişkilere yönelik çalışmaların daha doğru olacağı görüşünü ilettiler. Elbette ki, Harmancık’ı en iyi, orada yaşayan arkadaşlarımız bilirdi. Kaldı ki, bizler de işin başında ilçe yönetiminin rehberliğini kabul etmiştik. Sonuç olarak, çalışma yöntemi ile ilgili tüm kararları ilçe yönetimine bıraktık. Kısa bir süre sonra, ilçe başkanımız Haşim Ali Arıkan aradı ve Kepekdere Köyü’nde imam için ev yapmayı düşündüklerini söyledi. Bu öneriyi şaşkınlıkla karşıladık. Çünkü bu öneri hem maliyetliydi, hem de Harmancık için öncelikli olan gerçekten bu muydu? Haşim Ali Başkan, bu talebin Kepekdere Köyü’ndeki CHP’lilerden geldiğini söyledi.”

“İlçe Başkanımızın düşüncesi şöyleydi; Harmancık Belediyesi bu işi zaten bize bırakmazdı. Tersi durumda ise, bu binanın yapımı için mutlaka bir yol bulunacağını söyledi ve “merak etmeyin” dedi. Bu girişim için, bizden bir mimar istedi. Biz de Harmancık’a, bir mimar ile bir inşaat teknikeri yolladık. Arkadaşlarımız gerekli ölçümleri ve hesaplamaları yaptılar. Daha sonra köyden birileri belediyeye koşmuş ve CHP’lilerin imam için ev yapmak istediklerini belediye başkanına bildirmişler. Akabinde hiçbirimizin aklına gelmeyen bir tepkiyle karşılaştık. Harmancık’ın AKP’li Belediye Başkanı, ‘Kim bunlar? Hadlerini bilsinler. Ben oraya bir çivi bile çaktırmam!’ deyivermiş. Belediye Başkanının bu tavrı karşısında girişimimiz başlamadan bitmiş oldu. Çok daha sonra o köy ve civar köylerde bir söylenti duyduk. Bazı köylüler, ‘Dünya tersine döndü, CHP’liler imam için ev yapmak istiyor, AKP’liler ise engelliyor’ dedi.

“Misafirhane Projesi de  AKP’li Başkana Takıldı…”

“Daha sonra ise ilçe yönetimi Yayabaşı Köyü’ne ilişkin bir proje getirdi önümüze. Bu köyde, bir okul ve misafirhane var. Taşımalı eğitim nedeniyle okul ve misafirhane kapalı. Okulun çevresinde büyükçe bir meydan var. Köylülerin anlatımına göre, daha önceleri bu meydanda diğer köylerin katılımıyla zaman zaman bin kişiyi aşan nişan, düğün ya da farklı etkinlikler gerçekleşirmiş. Okul ve misafirhanenin kullanım hakkı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından köyün derneğine devredilmiş. Okul temiz durumda ama misafirhane çok bakımsız. Meydanda ise tuvalet var. Yıkıldı yıkılacak gibi. Cemiyet toplantılarında kadınlar bu tuvaleti kullanmaya çekiniyorlarmış.”

“Görüşmelerimiz sonrasında, misafirhanenin onarımı ve tuvaletin yıkılarak misafirhanenin bitişiğine iki kadın iki erkek tuvaleti yapılmasına karar verildi. Belirlenen gün köylülerimizle ve partili arkadaşlarımızla birlikte köy meydanında buluşup bir kampanya başlattık. İlçe başkanımız, kampanyayı bir emekli maaşını bağışlayarak açtı. Biz de grup olarak, en az 50.000 Türk Lirası yardım sözü verdik. Almanya’dan köyüne dönmüş bir kişi de 500 Euro bağışladı. Kalan kısım ise çevremizden bağışlarla ve köylülerimizin desteğiyle halledilecekti. Biz bu arada, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan sorun çıkar mı diye kaygılanmıştık ama Harmancık Belediye Başkanlığı’nı unutmuştuk. Çünkü, Büyükşehir Yasası gereği belediyenin iznine muhtaçtık. AKP’li Belediye Başkanı bizi bir kez daha şaşırttı ve ‘Bir çivi bile çaktırmam’ diyerek, bu işi de engelledi.”

“Parayı Çocuklarımıza  Harcadık…”

“Bu arada, başaramadığımız kampanyalar nedeniyle elimizde bir miktar para birikmişti. İlçe yönetimimiz, en çok çocuğun olduğu Gülözü Köyü’nde çocuklar için bir şeyler yapabileceğimizi söyledi. 30’u aşkın çocuk için bot ve mont alındı, çocuklara tek tek teslim edildi. Ayrıca, bir köyün camisi için halı alındı ve ısıtma düzeni yapılmasına katkı sağlandı.”

Köylülerin Sorunlarına Destek

“Tüm bunlar yapılırken, ilçe yönetiminin belirlediği köylerdeki ruhsal sıkıntı yaşayan kişilerle hukuksal sorunları olan kişilere destek vermeye başladık. Yine bir çalışma sırasında, ilçe başkanımız Çatak Köyü’nde sağlık sorunları olan ve ölüm korkusu nedeniyle psikolojik sorunları yaşayan bir köylümüzden söz etti ve “Ona da uğrayalım” dedi. Birlikte köye gittik. Biz, köylünün eşi ve çocuklarıyla birlikte sohbet ederken, psikolog arkadaşımız hastamızla terapi yaptı. İçimizden bir arkadaşımız, terapi alan köylümüze, ‘Önümüzdeki hafta sonu sana, bir İç Hastalıkları Uzmanı getireceğiz’ dedi. Zaten, önümüzdeki haftanın sağlık tarama programı hazırdı. Programımıza, o arkadaşımızı da ekledik ve ekibimizle Bursa’ya döndük. İki ya da üç gün sonra hastamızın vefat ettiğini öğrendik. Hepimiz çok üzülmüştük. Takip eden hafta sonu doktor arkadaşımız, belirlenen köylerdeki sağlık taramalarını bitirince taziye için Çakmak Köyü’ne gittik. Çok sayıda köylü, vefat eden kişinin ailesine taziye amaçlı olarak oradaydılar. Hemen hepsinin, söz ettiğimiz olaydan haberi vardı. Bir köylümüz, ‘Siz neyi amaçladınız, ne ile karşılaştınız? İşte bu kaderdir ama sizler sözünüzü tuttunuz ve geldiniz, Allah sizlerden razı olsun’ dedi.”

“Adayımızın İlginç Hikayesi…”

“Gelelim belediye başkan adayımıza; Haşim Ali Arıkan, Isparta doğumlu ve jeoloji mühendisi… Görevi gereği 30 yıl önce Harmancık’a gelmiş ve yerleşmiş. Eşi Melda Arıkan ise Adanalı ve eczacı. Yani, Haşim Ali Arıkan enişte bile değil… Sizin anlayacağınız, Haşim Ali Arıkan, her boyuttan fena halde yabancı. Metropol kentlerde yaşayanlar, bu yabancılık iddiasının önemini bilmezler. Küçük yerlerde yaşayan insanlarımızın özelde bir ayrıcalığı yoktur. Bu yüzden, o bölgede doğmuş olmayı önemserler ve ayrıcalık sayarlar. 30 yıl süre ile dahi orada olsanız, yine de siz bir yabancısınız.”

“Bizler Harmancık’ta çalışmaya başladığımızda, Haşim Ali Arıkan  henüz İlçe Başkanıydı ancak favori belediye başkan adaylarından biriydi. Bu nedenle köylerde zaman zaman “Haşim Ali Arıkan  çok iyi bir adam ama yabancı” sözüyle çok karşılaşmaya başladık. Ekipte yer alan arkadaşlarımız bu konu üzerinde bir değerlendirme yaptılar ve daha önce başka bir yerde yaşanmış bir olayı uyarlayarak şöyle bir söylem geliştirdiler;”

“Türk ve Müslüman bir kadın, bir Hıristiyan’la evlenerek yurt dışına yerleşmiş. Kendisi de Hıristiyan olmuş. Bu evlilikten bir oğulları dünyaya gelmiş ve Hıristiyan olarak yetişmiş. Gel zaman git zaman bu çocuk büyümüş ve yıllar sonra Türkiye Vatandaşlığı’na geçmiş. Daha sonra, aklı ve vicdanıyla İslamiyeti seçmiş. Arkadaşlarımız köylülere bu hikayeyi anlattıktan sonra soruyorlar; ‘Hasbelkader Müslüman bir aileye doğmuş bir kişinin mi Müslümanlığı kıymetlidir, yoksa başka bir din mensubu iken aklı ve vicdanıyla İslamiyeti seçen kişinin Müslümanlığı mı?’ Ardından söz Harmancık’a geliyor.”

“Soru şu; Hasbelkader Harmancık’ta doğmuş, ancak fırsat bulsa başka yerde yaşamaya hazır birisinin mi Harmancıklı oluşu daha kıymetlidir, yoksa farklı yerlerde yaşama fırsatı olduğu halde Harmancık’ta yaşamayı seçen Haşim Ali Arıkan ve eşinin durumu mu? “

“Haşim Ali Arıkan’ın adaylığı için hazırlanan afişlerden birinde neler yazdığını söylersek, ne demek istediğimizi daha iyi anlarsınız. Söz konusu afişte aynen şunlar yazıyor;”

“Memleket, insanın doğduğu yer değil, doyduğu yerdir. 30 yılın hatırına…”

“Yabancılık üzerine aktardığımız anlatımların ne kadar yaygınlaştığını bilmiyoruz. Ancak bir köyde anlattıklarımızın bir yansımasıyla karşılaştık.”

“45 Oy Farkla Kazandık..”

“Sonunda seçim günü geldi çattı. Oylar kullanıldı ve sandıklar açıldı. AKP’nin tüm itirazlarına rağmen, 45 oy farkla Cumhuriyet Halk Partisi olarak belediye seçimini kazanmayı başardık.”

“Ekip Olarak Örgütün Bir Adım Gerisinde Durduk…”

“Altı ay süreyle yapılan çalışmaların tümünü bu yazıda sizlere aktarmamız mümkün değil. Kaldı ki, şu ana kadar grubumuzun yaptığı ve doğrudan tanık olduğumuz çalışmaların bir kısmını aktardık. İlçe örgütünün ve partili arkadaşlarımızın yaptığı çalışmaların ise, dolaylı tanığıyız. Gerçekte bu sürecin kahramanı, Cumhuriyet Halk Partisi Harmancık İlçe Örgütü’dür. İlçe Örgütü ile grubumuzun arasında oluşan güçlü bir uyumun varlığından da söz etmeliyiz. Biz ekip olarak CHP Harmancık Örgütü’nün bir adım gerisinde durduk. Ön almaya asla çalışmadık. Onlar ise bize karşı son derece alçakgönüllü ve samimi tavır içinde oldular.”

“Başarımızın Anahtarı Samimi ve Uyumlu Çalışmadır…”

“Haşim Ali Arıkan Belediye Başkan Adayı olduğunda, önceki belediye başkanımız Ahmet Tufan, Harmancık İlçe Başkanı oldu. Ahmet Tufan’ın bu göreve gelmesi uyumlu çalışmamıza çok önemli bir değer kattığı gibi, belediye başkanlığına aday adayı olan iki arkadaşımızın da kendileri adaymış gibi çalışmaları çok değerliydi. Haşim Ali Arıkan’ın eşi Melda Hanım’ın, seçim çalışmalarının başlamasından oy sayımları bitene kadar her anlamda eşinin yanında yer alarak destek vermesi, gerçekten övgüye değerdi.”

“Dağda Yakılan Ateş Kıvılcım Olsun…”

“Şüphesiz ki, Harmancık’ta CHP’ye başarıyı getiren samimi ve alçakgönüllü çalışma anlayışıdır. Ama aynı zamanda Harmancıklı partili arkadaşlarımızın gerçek bir dayanışma içinde olmalarıdır. O insanları tanımaktan onur duyduk. Mütevazi de olsa bu başarıda bir payımızın olduğunu bilmek, karşılık bulabileceğimiz en güzel duygudur. Dağda yakılan bu ateşin, ülkemizin her yanına kıvılcım olmasını diliyor, Harmancık halkına teşekkür ediyoruz.”

HABERİ PAYLAŞ
1 adet yorum var

Bir adet yorum var

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X