Hasat zamanı gümrük vergileri düşürülmez

Karacabey Kırmızı Et Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Karaca, bazı ürünlerdeki vergi indiriminin çiftçiye zarar vermekten başka işe yaramayacağını söyledi.

Hasat zamanı gümrük vergileri düşürülmez

AYHAN FİDAN

Karaca, hububat, karkas et ve canlı hayvan ithalatında gümrük vergilerinin indirimi kararının çiftçi ve hayvancılara bayramı zehir ettiğini ifade etti. Dünyanın hiçbir ülkesinde hasat zamanı gümrük vergilerinin düşürülmediğini belirten Karaca, ”Hasat zamanında indirilen gümrük vergileri Türk çiftçisinin alın terini ve emeğini yabancı ülkelerin çiftçilerine yedirmektir. Enflasyonu düşürme gerekçesi hiç de tutarlı görülmemektedir. Yıllardan beri ekmek, un ve unlu mamullerin enflasyonu yükselten etkisi hiç görülmemiştir” dedi.

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) verilerine göre, Ukrayna’da yemlik buğdayın tonunun 173 dolar, ABD’de ise ekmeklik buğdayın tonunun 230 dolar olduğunu vurgulayan Karaca, bu ürünlerin gümrük vergileri sıfırlansa bile Türkiye’deki cari fiyatlardan daha pahalıya mal olduğunu kaydetti.

Söz konusu vergi indiriminin anlamsız olduğuna ve piyasaları karıştırmaktan, çiftçiye zarar vermekten başka bir işe yaramayacağına işaret eden Karaca, ”Et ve hububat fiyatları dünya fiyatları seviyesindedir. Verim artırıcı, maliyet düşürücü kısa, orta ve uzun vadeli politikalar geliştirileceğine, çiftçinin kafasında Demoklesin kılıcı gibi sallanan ithalat silahının gezdirilmesi Türk tarımını kaosun içine sokmaktan başka bir işe yaramayacaktır” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X