Haşere ilaçlarında kanser riski

Bursa Veteriner Hekimler Odası, belediyelerin haşereyle mücadelede kimyasal yöntemler yerine doğal yöntemleri tercih etmesini istedi.

Haşere ilaçlarında kanser riski

Veteriner Hekimler Odası Başkanı Sinan Sağlam, insan sağlığını doğrudan etkileyen haşerelerle mücadelede kullanılan ilaçların kanser riski bulunduğuna dikkat çekti. Sağlam, ilaçlamalarda öncelikle doğal yöntemlerin tercih edilmesi gerektiğini ve biyosidal ilaç uygulamasının da mutlaka sertifikalı kuruluşlar ve kişilerce yapılması gerektiğini söyledi. Sağlam, haşereler, böcekler, fareler ve sinekler olmak üzere doğada bulunan çok sayıda zararlıya karşı kullanılan ilaçların toplum sağlığı açısından çeşitli riskleri olduğuna vurgu yaptı.

Biyosidal ilaçların uygulamasıyla ilgili kanun ve yönetmeliklerde, ilaçlamanın bu konuda eğitim almış belge sahibi kişilerce yapılması gerektiğini savunan Sinan Sağlam, “Bu ilaçlar sadece haşereleri öldürmüyor. Yararlı bakterileri de öldürüyor. Diğer yandan bilgisiz kişilerce yapılması halinde insan sağlığı içinde büyük tehdit oluşturabiliyor. Bu sebeple ilaçlamayı yapanların eğitim almaları çok önemlidir. Bu konuda özellikle, ilaçlama konusunda yetkili ve sorumlu belediyeler ile ilaçlama yapan özel şirketler çok dikkatli olması gerekiyor” uyarısında bulundu.

Sinan Sağlam açıklamasında, zararlılara karşı mücadelede gelişmiş ülkelerde kimyasal ilaç kullanımından mümkün olduğunca kaçınıldığına da dikkat çekti. Birçok Avrupa ülkesinde özellikle sivrisineklerle mücadelede doğal yöntemlere başvurulduğunu söyleyen Sinan Sağlam, dumanlama yöntemiyle yapılan kimyasal mücadelenin ise kanserojen etkisi sebebiyle insan sağlığı için büyük risk oluşturduğuna vurgu yaptı.

Sineklerle mücadelede diğer canlı türleri ve bitkilerin kullanımı konusunda dünya da ve Türkiye’de veteriner hekimlerin önemli çalışmalar yaptığını hatırlatan Sağlam, “Sivrisineklerin evreleri ve geliştikleri, yaşadıkları bölgeler bellidir. Bunlarla beslenen kertenkele, kuş, sürüngen ve balık türleri var. Ayrıca bitkilerden elde edilen ilaçlardan da başarılı sonuçlar alınıyor. Ülkemizde de klasik kimyevi mücadele yöntemi terk edilmeli, bunun yerine doğal mücadele yöntemlerine ağırlık verilmelidir. Bu hem insan sağlığının, hem doğal dengenin korunması açısından da önemlidir” şeklinde konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X