Hava kirliliği alarm veriyor

Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Mart, hava kirliliğiyle ilgili basın toplantısı düzenledi.

Hava kirliliği alarm veriyor
 Avrupa Birliği ülkelerinde hava kirliliği ile ilgili üst limit 50 PM iken Bursa’da iki gün önce yapılan ölçümlerde bu oranın 136 PM çıktığını  söyleyen Mart, “Temiz Hava Hakkı Platformu raporuna göre 2015’te Türkiye’de 81 ilin 41’inde bu limit aşıldı. En yüksek düzeyde hava kirliliği görülen üç il Aksaray, Ağrı ve Muş oldu. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) hava kalitesi limiti dikkate alınarak yapılan değerlendirmede ise sadece Çankırı’daki değerlerin, limitin altında olduğu görüldü” dedi.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Hava kirliliğiyle mücadelede etkin rol oynanması gerektiğini belirten Mart, “Hava kirliliğini önlemek için ısı yalıtımını yapılması, enerji verimliliğinin sağlanması, ulaşımda başta raylı sistem olmak üzere toplu taşımanın yaygınlaştırılması ve özel araç trafiğinin azaltılması gerekiyor. 10 numaralı yağ kullanan özel halk otobüsleri trafikten men edilmeli. Sanayi kuruluşlarının ve merkezi sistemli konutların kazan daireleri denetlenerek tam yanma koşullarının sağlanması lazım. Ayrıca kazan operatörlerinin eğitilerek belgelendirilmeleri gerekiyor. Özellikle görünür kirlilik yaratan bacalar, anında baca gazı analizleri; görünür kirlilik yaratan araçlar da, seyyar egzoz emisyon ölçümleri yapılarak sürekli olarak denetlenmelidir” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X