Hava kirliliği ‘hassas’ boyutta

Kış mevsiminde kömür ve gelişigüzel malzemelerin yakılması hava kirliliğini tetikliyor.

Hava kirliliği ‘hassas’ boyutta

İstanbul’un iki ilçesi ve Bursa’nın İnegöl ilçelerindeki hava kirliliği alarm verirken, Iğdır ve Edirne’nin Keşan ilçesindeki hava durumu tehlikeli boyutlara ulaştı. Uzmanlar, hava kirliliğinin kronik astım, alerjik hastalar, kalp ve tansiyon hastalarını etkilediğini, bu kişilerin mecbur kalmadıkça dışarı çıkmaması gerektiğini ifade ediyor. 

Yurt genelinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hava kirliliği verilerine göre İstanbul’un Yenibosna ve Esenyurt ilçeleri ile Muğla’nın Milas ilçesi ‘sağlıksız’ havaya sahipken, İnegöl’ün havası kritik değerlerin üzerinde ‘hassas’ olarak nitelendirildi. Edirne’nin Keşan ilçesi ile Iğdır ilinin havası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafında ‘tehlikeli’ olarak nitelendirilerek kirliliğin en üst seviyede yaşandığı iller arasında en üst sıraya oturdu.

ALINACAK TEDBİRLER

Uzmanlar hava kirliliğinin azaltılabilmesi için ulusal ölçekte alınan önlemler arasında ise, katı yakıt kriterlerinin belirlenmesi, akaryakıt kalitesinin iyileştirilmesi, araç standartlarının iyileştirilmesi, doğalgaz altyapısının yaygınlaştırılmasının öncelikli önlemler arasında bulunduğunu kaydetti. Uzmanlar, toplu taşımacılığın, özellikle raylı sistem taşımacılığının teşvik edilmesinin önem taşığını ifade etti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X