Havza bazlı destekler devreye giriyor

IPARD kapsamında elde edilecek olan projelerin nitelikli üretim için köye dönüş anlamına geldiğini ifade eden Bakan Çelik, iş arayan gençleri söz konusu projelerden yararlanmaya davet etti.

Havza bazlı destekler devreye giriyor

ASLIHAN AYDIN

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, önceki gece Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından Crowne Palaza’da düzenlenen ‘Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) 1 yatırımları toplu açılışı ve IPARD 2 programı lansmanı’na katıldı. Buradaki konuşmasında Bursa’nın üretim açısından bakıldığında tarımsal üretim değerinin 4.6 milyar liraya ulaştığını söyledi. Çelik, “Birçok tarımsal üründe de Bursa ilk sıradadır. Bursamızda tarım alanında ölçek büyütme modernizasyon dönemi olduğunu özellikle paylaşmak istiyorum. Bitkisel ve hayvansal üretimde ölçeği büyütmemiz gerekiyor. Çünkü verim esaslı destekler dönemine girdik. Havza bazlı alan desteklerini önümüzdeki dönem içinde devreye koymuş olacağız. Yani Bursa’nın neresinde, ne zaman, ne kadar, neyi ekeceğimiz konusunda çok daha planlı, programlı bir döneme girmiş olacağız. Bu durumda toprağın durumu, verimi, iklim şartları, topografyası elden geçirilerek destekleme politikaları yeniden gündeme gelmiş bulunuyor. Bu destekler inanıyorum ki verimi artırma, nitelikli üretimi gerçekleştirme konusunda yararlı olacak” dedi. Bakan Çelik, 53 kalemde gerçekleşen hayvansal destekleri de daha kolay anlaşılır erişilir hale getirmeyi planladıklarını kaydetti.

100 BİN İSTİHDAM SAĞLANACAK

Bursa’ya bu destek politikaları içerisinde son 10 yılda 37.5 milyon liralık hibe destek sağlandığını dile getiren Çelik, IPARD-2 adı altında TKDK bünyesinde son derece önemli çalışmalar gerçekleştirildiğini vurguladı. Faruk Çelik, “IPARD-1 kapsamında 224 projenin açılışını gerçekleştiriyoruz. Bununla beraber 50 bin istihdam sağlanmış. IPARD-2 bünyesinde ise inşallah 2016 ile 2020 yılları arasında 100 bin istihdamı gerçekleştirecek projeler bütünün başlangıcını da bugün gerçekleştirmiş oluyoruz. IPARD-1 döneminde toplam yatırıma baktığınız zaman 6 milyar liralık bir yatırım gerçekleştirilmiş. Şimdi yine büyük bir ihtimalle 6 milyar liralık bir yatırım gerçekleştirilecek” diye konuştu.

3,5 MİLYAR TL HİBE

Bakan Çelik, IPARD kapsamındaki projelerin nitelikli üretim için köye dönüş anlamına geldiğine dikkat çekti. Çelik, “Özellikle batı illerimize bakınız, Bursa’da büyük ihtimalle merkezde yaşayan nüfus yüzde 85’lerde iken, belki kırsal nüfus yüzde 15’lerde. Onun için IPARD kapsamında elde edilecek projeler, bir anlamda nitelikli üretim için köye dönüş projeleridir. Gençler, ‘iş arıyorum’ diyorsunuz. Buyurun 81 ilin 42’sinde AB güvencesinde projeleri yapınız. 3,5 milyar lirayı size hibe olarak veriyoruz deniyor. O halde neyi bekliyoruz. Oradaki imkanları, bu kredilerle bütünleştirebilirsek, bilinçli, iyi eğitim almış ve nitelikli tarım yapmaya elverişli bu altyapıya sahip olan gençlerimiz çok önemli başarılara imza atacaklardır” dedi.

ORGANİK ÜRETİM DESTEKLENECEK

IPARD ile amaç tarım sektörüne ve kırsal kalkınmaya katkıda bulunmak. IPARD-2 ile birlikte destek oranları yükseltildi ve yeni yatırımlar destek kapsamına alındı. İlk programda desteklenen yatırım alanlarına manda sütü, eti, yumurta tavukçuluğu, kaz yetiştiriciliği ve mantar üretimi de eklendi. Ayrıca yenilenebilir enerji yatırımları ile makine parkları da yeni sektörler olarak destek kapsamına alındı. Yerel kalkınma stratejilerinin oluşturulması ve organik üretim, erozyon yönetimi, biyoçeşitlilik gibi çevre dostu uygulamalar da söz konusu program çerçevesinde desteklenecek.

YATIRIMCILARA TEMSİLİ ÇEK

Program sonunda IPARD desteği ile yatırım yapan İnegöl ve Karacabey’de bulanan işletmelere canlı bağlantı yapıldı. TKDK’dan aldıkları destekle yatırım yapan yatırımcılara temsili çekleri verildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X