Hayal kırıklığı

Almanya’da üç eyalette yapılan seçimlerde Başbakan Merkel’in partisi CDU büyük hayalkırıklığı yaşadı. Irkçı AdF partisi ise seçimden zaferle çıktı. Merkel ciddi oy kaybına rağmen‘açık sınırlar’ politikasına devam edecğini açıkladı.

Hayal kırıklığı

Almanya’da pazar günü üç eyalatte yapılan seçimlerde, Başbakan Angela Merkel’in partisi Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) oy kaybederken, göçmen karşıtı Almanya için Alternatif Parti (AfD) büyük bir çıkış yaptı.

AfD, oylarını artırdığı Saksonya-Anhalt’ta yüzde 24, Baden-Württemberg’de yüzde 15, Rheinland-Pfalz’da da yüzde 12 oyla eyalet meclislerine girdi.

Baden-Württemberg eyaletindeki seçimleri iktidarda bulunan Yeşiller Partisi tarihinde ilk kez bir seçimde birinci parti olmayı başardı. Eyalette oy oranını yüzde 6.1 oranında artıran Yeşiller Partisi yüzde 30.3’lük oy oranıyla eyalette hükümeti kurma görevini aldı. Yeşiller gelecek 5 yılda iktidarda kalacak. 

Merkel’in Hristiyan Demokrat Parti (CDU) ise 11,8 oranında oy kaybederek, yüzde 26,9 ile ikinci parti oldu. Bu eyalette ilk kez seçimlere katılan AfD ise yüzde 14,9 oranıyla ilk kez eyalet meclisine girmeyi başardı. 

MERKEL ZORDA

Başbakan Angela Merkel’in partisi CDU ise sadece Saksonya-Anhalt’ta birinci parti olabilirken, Baden-Württemberg ve Rheinland-Pfalz eyaletlerinde oy kaybetti. CDU’nun Baden-Württemberg’de oyları yüzde 27’ye indi, ki bu parti için rekor düzeyde düşük bir oran. Oysa Almanya’nın batısındaki Baden-Württemberg eyaleti, geçmişte CDU’nun kaleleri arasında gösteriliyordu.

Merkel, partisinin yaşadığı hayal kırıklığı için “Dün parti için zor bir gün oldu” dedi. Merkel, partisinin yaşadığı hezimete rağmen tepki çeken sığınmacı politikasını sürdüreceğini belirtti.

Sarsıldı ama düşmeyecek 

Seçim sonucu ilk bakışta, mülteci politikasına yön veren Başbakan Angela Merkel’in bozguna uğraması anlamına geliyor. Ancak seçimlerden sonra başbakanın devrilmesi ya da istifaya zorlanması söz konusu olamaz. Mecliste  Merkel’e karşı çoğunluk bulunmuyor. Öte yandan (mülteci krizindeki rotası dışında)  Merkel’den memnun olanların oranı bir hayli yüksek.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X