Hayat kurtaran kar mağarasında çay kahve keyfi

Her yıl onlarca kişinin kaybolduğu kış turizminin gözde mekanlarından Uludağ’da, Uludağ Dağcılık Kulübü (ULUDAK ) ve Kanyon ve Doğa Sporları Araştırma Derneği (KAD) üyeleri, kar mağarası eğitiminin ne kadar önemli olduğunu uygulamalı olarak öğrendi. Eksi

Hayat kurtaran kar mağarasında çay kahve keyfi

Zor kış şartlarında dağcıların hayatlarını devam ettirebilmek için yapmış oldukları barınaklardan biri olan kar mağarasını, ULUDAK ve KAD üyelerine Uludağ’ın sarp dağlarında uygulamalı gösterildi. Eksi 15 dereceye kadar düşen hava sıcaklığında hayatta kalmak adına 17 kişilik bir mağara yapan dernek üyeleri, hem eğlendi hem öğrendi. 

Uludağ’ın 2543 metrelik zirvesine tırmanan dernek üyeleri, mağaranın içerisinde dinlendikten sonra zirvedeki eğitim ve yürüyüşü tamamladı. Kar mağarasının fırtına, soğuk ve ses geçirmediği için Uludağ’da hayat kurtardığını ve rahat bir barınma imkanı sağladığını ifade eden ULUDAK Başkanı İsmet Şentürk, bu eğitimi dağ sporları ile ilgilenen herkesin öğrenmesi gerektiğini söyledi.

Şentürk, “İstanbul’dan gelen KAD ve bizim derneğimizdeki üyelerle birlikte Uludağ’ın Volfram bölgesine yürüyüş gerçekleştirdik. Çıktığımız bölgede çadırsız soğuk hava şartlarında hayatı idame ettirme çerçevesinde kar mağarası yapımını üyelere gösterdik. Kar mağarası çadırlardan daha sağlam ve sıcak. Çünkü kötü hava şartlarında kurduğunuz çadır uçabilir. Ama yapmış olduğunuz kar mağarası karlar eriyinceye kadar sağlam bir şekilde kalabilir. Yaptığımız mağarada 17 kişiyle sabaha kadar üşümeden dinlendik ve uyuduk. 2 kişilik bir mağara en geç 1 saat içerisinde yapılabilir. 20 kişilik bir mağara ise yaklaşık 4 saat içerisinde tamamlanmaktadır” dedi.

Yapılan kar mağarasının üstünden havalandırma delikleri de açtıklarını ifade eden Şentürk, bu şekilde içerideki oksijeni yenilediklerini söyledi. Geceyi mağarada geçiren dağcılar çay ve kahve keyfi yapmayı da ihmal etmediler. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X