‘Hayvan pazarları sıkı denetlenmeli’

Kurban bayramı öncesinde hayvan nakillerinin hızlandığını vurgulayan Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Sinan Sağlam, hayvanların sağlık raporları, pasaportları ve küpelerinin Veteriner Hekimler tarafından sıkı şekilde denetlenmesini istedi.

‘Hayvan pazarları sıkı denetlenmeli’

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde Bursa Veteriner Odası Başkanı Sinan Sağlam, önemli açıklamalarda bulundu. Sağlam bayrama yaklaşık bir aylık süre kaldığını, Doğu, Güneydoğu ve Karadeniz bölgesinden ülkenin batı illerine yüz binlerce büyük ve küçükbaş hayvanın nakledileceğini dikkat çekerek, kurbanlık hayvanların, dini kurallar gereği ve insan sağlığı açısından sağlıklı olmaları başta olmak üzere birçok özelliği barındırması gerektiğini hatırlattı. Sağlam, özellikle zoonoz olarak adlandırılan hayvanlardan insanlara geçen 200’ün üzerinde hastalık bulunduğunun da altını çizdi.

İNSANLARA BULAŞABİLİR

Şarbon, deli dana, malta humması, verem, kuş gribi, veba ve tularemi başta olmak üzere, Türkiye’de 50’ye yakın hayvan hastalığının insan sağlığı için risk oluşturduğunu vurgulayan Sağlam, “Bu hastalıklar çoğu zaman ölümcül sonuçlar doğurabilir. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleri ile yerel yönetimler kurban bayramı sürecini sıkı denetimlerle, iyi yönetmeli. Nakil aşamasında hayvanların veteriner hekim raporları, pasaportları ve küpeleri veteriner hekimler tarafından tavizsiz bir şekilde kontrol edilmeli, hastalıklı hayvanlar ile pasaportu bulunmayan hayvanlar, pazarlara sokulmamalıdır” dedi.

Hayvan hareketliliğinin ilerleyen günlerde iyice hızlanacağını kaydeden Sağlam, denetimler sırasında hayvan sahiplerinin kontrol yapan veteriner hekimlere yönelik tehditleri ve saldırıları olduğunu da hatırlattı. Sağlam, denetimlerin zabıta ve polis kontrolünde gerçekleştirilmesini istedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X