Hazır giyimi korumak zorundayız

Hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün önemine dikkat çeken Ekonomi Bakanı Zeybekci, ”Bırakın bu sektörden çıkmayı, hazırgiyim endüstrisini desteklemek ve 1000 yıl yaşatmak zorundayız” dedi.

Hazır giyimi korumak zorundayız

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD), Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği ve Ekonomi Bakanlığı bürokratlarının katılımıyla gerçekleştirilen ‘Hazırgiyim Sektör Çalıştayı’nda, sektörün öne çıkan sorunları çözüm önerileri ve geleceğe ilişkin beklentiler ortaya kondu. Osman Benzeş, Süleyman Orakçıoğlu, Şenol Şankaya gibi sektörün önde gelen isimlerinin de yer aldığı oturumlarda belirlenen 32 madde içinde öne çıkan 8 başlık Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile paylaşıldı. 

BURSA YİNE ÖN PLANDA

Bakan Zeybekci, burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin önemli bir dönüşüm sürecinden geçtiğini belirterek, İstanbul, Bursa, Kocaeli gibi şehirlerin moda, marka, tasarım ve ar-ge merkezleri haline getirilip, binlerce insan çalıştıran fabrikaların ise gelişme sürecindeki illere taşınması gerektiğini söyledi. 

DİLEYİN NE DİLERSENİZ

“Alternatif bölgelere gittiğinizde dileyin bizden ne dilerseniz” diyen Zeybekci, şöyle devam etti: “Şu anda verdiğimiz 6. Bölge teşvikleri yetmiyorsa gelin daha cömert bir şekilde enerjiyi, sigortayı, kreşi, arsayı, yapılacak binanın kredisini konuşalım. Her şeye hazırız. Moda marka tasarım ar-ge büyük şehirlerde olsun. Ancak 3 bin kişinin çalıştığı fabrika bu illerde olmasın. Gelin hep birlikte yeni yolculuklara çıkalım. Dönüşüme karşı durmayalım. 70 dolara insan çalıştıran Çin ile Bangladeş ile yarışamayız. Gelin teşvik kanununu birlikte yazalım.”

BU SEKTÖRÜ 1000 YIL YAŞATACAĞIZ

Türkiye’nin hazır giyim ve konfeksiyondan asla vazgeçemeyeceğini dile getiren Zeybekci, ”Biz bu sektörü 1000 yıl yaşatacağız. Ne pahasına olursa olsun bu sektörü korumak zorundayız. Türkiye olarak istihdamda gidecek başka yerimiz yok” dedi.

SEN AĞA BEN AĞA BU İNEĞİ KİM SAĞA 

İtalya’nın 20-25 yıl öncesinde yaşadıklarını Türkiye’nin yeni yaşadığını vurgulayan Nihat Zeybekçi, şöyle  devam etti: 

 
“Herkes hizmet sektörüne herkes işin kolayına, herkes ağacın gölgesine kaçmak istiyor. Memur alımı için açılan KPSS sınavına 4 milyonun üzerinde insan giriyor. Senden 5 bin lira alırken,  KPSS’ye girip oradaki 2500 TL’lik maaşa razı olur. Bizim farklı şeyler yapmamız lazım. Yoksa İtalya’nın Yunanistan’ın yaşadığı sıkıntıları aynen yaşarız. Herkes, işletme iktisat veya mühendislik mezunu olma düşüncesinde. ‘Sen ağa ben ağa bu ineği kim sağa’ pozisyonunda bir ülke oluruz. İnek sağacak, iş yapacak insan yok. Bizim başka bir boyuta geçmemiz lazım. Türkiye olarak marka ve tasarım ülkesi haline dönüşmemiz gerekiyor.”

TÜRKİYE’NİN DENGELERİNİ BOZUYORUZ

İstihdam yaratan işverenleri desteklemek gerektiğinin altını çizen Bakan Zeybekci, ”İstanbul’da, Bursa’da, Kocaeli’de, Denizli’de başka şeyler yapmaya başlamamız lazım. Çünkü Türkiye’nin dengelerini bozuyoruz. Her şeyi Trakya’da, Marmara’da yapmaya kalkarsak kaybetmeye başlarız” dedi.

AVRUPA PAZARINA YOĞUNLAŞMALIYIZ

TGSD Başkanı Cem Negrin, Avrupa’nın Türkiye’den alım miktarlarının gerilediğini belirterek, ”Avrupa pazarına yoğunlaşmalıyız” dedi. Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Emre Kızılgüneşler de, salonda bulunanların Türkiye’ye yıllık 2 milyar dolar döviz kazandırdığına dikkat çekerek, Ekonomi Bakanı Zeybekci’ye ”Sizlerden talep ettiklerimiz  Türkiye’nin menfaatine olan taleplerdir” diye seslendi.

ŞANKAYA’NIN ÖNERİSİ KABUL GÖRDÜ

Hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün öncülerinden Yeşim Tekstil’in CEO’su Şenol Şankaya’nın da 1. ve 2. bölgelerle ilgili önerileri, Bakanlık tarafından uygun bulunurken, sektörle ilgili yapılacakların bir bölümün şöyle sıralandı: -Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracat Koordinasyon Kurulu kurulacak. -SSK primi ve gelir vergisi oranlarının çalışan sayısı arttıkça kademeli olarak düşürülmesi. – Yeni Yatırım Teşvik uygulamalarında iyileştirmeler yapılması. -Asgari geçim indirimi ödemelerinin kamu desteği kapsamına alınması. -İlk yatırım sonrası yapılan ilave yatırımlarda orijinal teşvik unsurlarının uygulanması. -1. ve 2. Bölgelerdeki modernizasyon yatırımlarının da bölgesel teşvik kapsamına alınması. -Tasarımcı ve sanayi işbirliğinin arttırılmasına dönük tedbirlerin alınması. -Sanayi üretiminde istihdamın sanayi dışı sektörlere göre pozitif ayrımcılık ile desteklenmesi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X