Hazır giyimin gururu Yeşim

Bursa’nın 250 Büyük Firması açıklandı. Ciroya göre yapılan sıralamada Tofaş, Oyak Renault ve Bosch ilk üçte yer alırken, Yeşim cirosu, ihracatı ve katma değer artışı ile hazır giyim sektörünün gururu oldu.

Hazır giyimin gururu Yeşim

Hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün öncüsü Yeşim Tekstil, hazır giyim sektöründeki liderliğini sürdürdü.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) 250 Büyük Firma Araştırması’nın sonuçları açıklandı. Bu yıl 20’nci kez gerçekleştirilen araştırmada şirketlerin 2016 yılı iç ve dış satışları dikkate alınarak yapılan sıralamada zirve 14,8 milyar lira ile Tofaş’ın oldu. İkinci sırada 11,4 milyar lira ile Oyak Renault yer alırken, üçüncülük koltuğuna 4,2 milyar lira ile Bosch oturdu. Bu üç otomotiv devini sırasıyla Borçelik, Limak, Sütaş, Bursa Eczacılar Kooperatifi, Özdilek ve Matlı Yem takip etti. Cirosal büyüklüğe göre ilk 10’da yer alan 1 firma ise isminin açıklanmasını istemedi.

LİDERLİK KOLTUĞUNA OTURDU

Hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün güçlü kuruluşu Yeşim, sıralamada iki şirketi ile temsil edildi. Yeşim Satış Mağazaları ve Tekstil Fabrikaları AŞ 19’uncu sırada, Yeşim Tekstil Sanayi Ticaret AŞ de 463,9 milyon lira ciro ile 30’uncu sırada yer aldı. Yeşim Tekstil, sektörel sıralamada ise hazır giyim kategorisinde zirveye oturdu. Söz konusu alanda Yeşim’i sırasıyla Bursalı Tekstil ve Öz Tekstil takip etti. Böylece Yeşim, hazır giyim sektöründeki liderliğini korudu.

OTOMOTİV DEVLERİYLE YARIŞTI

Yeşim Satış Mağazaları ve Tekstil Fabrikaları AŞ dış satımı ile otomotiv ve metal devleri Tofaş, Oyak Renault, Bosch, Aunde, Componenta ve Borçelik’in ardından 7’inci sırada yer alarak ihracatta da sektörünün gururu olmayı başardı. Öte yandan, Yeşim Satış Mağazaları, öz sermayesi en fazla artış gösteren şirketler kategorisinde ilk sıraya yerleşirken, perakende ticaret sıralamasında ise Özdilek Alışveriş Merkezleri Tekstil Sanayi AŞ’nin ardından 2’nci oldu.

TOPLAM 87,2 MİLYAR TL CİRO

250 büyük firmanın 71’i otomotiv endüstrisinde faaliyet gösteren şirketlerden oluşurken, tekstil ve hazır giyim sektörlerinde 51, gıda, tarım ve hayvancılık sektöründe ise 26 firma listede yer aldı. Söz konusu sektörleri sırasıyla perakende ticareti, makine ve teçhizat ile inşaat sektöründe faaliyet gösteren firmalar takip etti. Yapılan çalışmada 250 büyük firmanın ciro toplamları 87,2 milyar lira, katma değerleri toplamı 14,6 milyar lira, öz sermayeleri toplamı 20,6 milyar lira, net aktifleri toplamı 65,9 milyar lira, vergi öncesi dönem karları toplamı 4,4 milyar lira, ihracat toplamları 11,2 milyar dolar, üretimden satışlar toplamı ise 60,8 milyar lira olarak hesaplandı. Bursa’da dev firmaların sağladığı istihdam ise 138 bin 700 kişi oldu.

İHRACATLARI ARTTI KARLILIKLARI DÜŞTÜ

Araştırma sonuçlarına göre, Bursa iş dünyası karlılık oranlarındaki düşüşe rağmen istihdam ve ihracat artışlarına imza atarken, katma değer üretmeye de devam etti. 2015 yılında kar eden firma sayısı 229 iken 2016’da bu rakam 211’e geriledi. Firmaların karlılık oranları da yüzde 8 seviyesinde düştü. Buna rağmen Bursa’daki 250 büyük firmanın ihracat toplamları yüzde 14’lük artışla 11,2 milyar dolara ulaştı. Listede yer alan firmaların ciro toplamları yüzde 10, öz sermayeleri yüzde 2,6, net aktifleri yüzde 10,9, üretimden satışları ise yüzde 15 artış gösterdi. Firmaların oluşturduğu katma değerde de 2015 yılına göre yüzde 17,4’lük yükseliş kaydedildi.

LİSTEDE 41 YENİ FİRMA

2016 yılında en yüksek performansı makine, teçhizat ve metal sektör temsilcileri gösterdi. Söz konusu sektördeki firmaların 2016 yılındaki toplam ciroları yüzde 88, katma değerleri yüzde 83, istihdamları yüzde 63, karlılıkları da yüzde 465 arttı. Öte yandan Bursa’da 250 Büyük Firma arasına 2016 yılında bir önceki yıla göre 41 firma girdi. Listede bulunan yabancı sermayeli firma sayısı ise 44 oldu.

İŞ DÜNYASI ‘İNADINA ÜRETİM’ DEDİ

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, konuyla ilgili açıklamasında, araştırma sonuçlarının ‘Bursa Büyürse Türkiye Büyür’ inancını bir kez daha pekiştirdiğini söyledi. 2016 yılında FETÖ başta olmak üzere çeşitli terör örgütlerinin saldırılarına maruz kalan Türkiye’nin örnek bir demokrasi mücadelesinden alnının akıyla çıkmayı başardığını vurgulayan Burkay, ‘’Bursa iş dünyası da böylesine zor bir süreci ‘Zaferin Cephanesi Üretimdir’ anlayışıyla inadına üretim, inadına istihdam, inadına ihracatla destekledi. Firmalarımız, 2016 yılında karlarından feragat ederken, katma değerli üretim anlayışından, istihdamdan ve ihracattan vazgeçmedi. Ülkemizin her dönemde moral kaynağı olan Bursa, üzerindeki sorumluluğun bilinciyle daha fazla üretti, ihracatını artırdı ve daha fazla insanımıza istihdam sağladı” dedi.

HAK ETTİĞİ KONUMA GELECEKTİR

Kentin son yıllarda gerçek bir değişim ve dönüşüm süreci yaşadığına dikkat çeken Burkay, katma değerli üretim, nitelikli istihdam ve yüksek teknolojili ihracatın en önemli öncelikleri arasında yer aldığını dile getirdi.İbrahim Burkay, ‘’TEKNOSAB gibi yeni sanayi devriminin sembolü olan projelerle birlikte BUTEKOM gibi Ar-Ge, inovasyon ve tasarımda firmalarımıza yeni bir sıçrama noktası oluşturan dev yatırımların sayısının artmasıyla birlikte Bursa’mız bölgemizde, ülkemiz ise dünyada hak ettiği konuma gelecektir” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X