HDP mitinginde açılan bu pankarta tepki yağıyor!

HDP’nin Batman mitinginde, “Barajı aşarsak bizler bulutuz, güneşiz, yağmuruz, barajı aşamazsak benim meskenim dağlardır dağlar” yazılı pankart açılması Güneydoğu Anadolu Bölgesinde tepkiye neden oldu.

HDP mitinginde açılan bu pankarta tepki yağıyor!

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın, dün Turgut Özal Bulvarı’nda partisince düzenlenen mitingdeki konuşması sırasında açılan pankart dikkati çekti.

Bölgedeki bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Çözüm Süreci’nde tehdit içeren ifadelerin yer aldığı pankart açılmasını eleştirdi.

“HDP, aba altından sopa göstermeyi hiç ihmal etmedi”

Uluslararası Stratejik Tahlil ve Araştırmalar Derneği (USTAD) Başkanı Ahmet Akgül, AA muhabirine, seçim süreci boyunca HDP’nin yapıcı, uzlaşıcı, Türkiyeli olma yolunda bir tavır sergileyeceğine dair bir umut içerisinde olduklarını, batıya açılmasının, batıda aday göstermesinin güzel olacağı düşüncesini taşıdıklarını söyledi.

“Bu Türkiyelileşmenin, normalleşmenin bir işaretiydi. Ama HDP seçim süreci boyunca aba altından sopa göstermeyi hiç ihmal etmedi. ‘Ya barajı bize aştırırsınız ya da biz olaylar çıkarırız’ anlamında işaretler vermeye hep devam etti. Bu, 6-7 Ekim olaylarını yaşamış bölge halkı, esnafı, turizmcisi için bölgede bir tedirginlik oluşturdu” diyen Akgül, şöyle devam etti:

 

“Parti olarak seçimlere giren HDP’nin bu kafa karışıklığından kurtulması gerekiyordu. Yüzde 6-7 civarında bir potansiyelleri olduğunu biliyorlar ama kalan yüzde 5’i bir şekilde aba altından sopa göstererek temin etmek, bunu gerçekleştirmeye çalışmak etik değil.”

“Bu pankart, afiş işin vahametini ortaya koymaktadır”

AK Parti Batman Milletvekili Ziver Özdemir, açılan pankartın kabul edilemez olduğunu dile getirerek, dağların hiçbir zaman çözüm olmadığını, bundan sonra da olmayacağını belirtti.

“Bu tür tehdit içeren afişler, insanların bilinçaltındaki amaçlarını ortaya çıkartmaktadır. İnsanları dağlara davet edenler hiçbir zaman halkın gönlünde taht kuramazlar” diyen Özdemir, herkesin sağduyulu bir şekilde çözüm odaklı ve kimseyi tehdit etmeden, baskı unsuru kullanmadan bir seçim kampanyası yürütmesi gerektiğini ifade etti.

“Bu pankart Çözüm Süreci’ne ve seçmene yönelik bir tehdittir”

Uluslararası Ortadoğu Barış Araştırmaları Merkezi (IMPR) Danışmanı ve Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Şeyhanlıoğlu, Çözüm Süreci’nde bu tür bir pankartın açılmasını doğru bulmadıklarını belirtti.

Doç. Dr. Şeyhanlıoğlu, seçim sonucunun HDP için çok da önemli olmadığına işaret ederek, “Barajı aşsak da aşmasak da önceliğimiz dağlar, dağlardan başka, silahtan başka çözüm yok’ gibi bir durum söz konusu. HDP Doğu’da halkın üzerinde adeta namluyu gezdirip, korkutuyor. Bu pankart Çözüm Süreci’ne ve seçmene yönelik bir tehdittir” dedi.

“Birileri Çözüm Süreci’ni bozmak isterse halk cevabını sandıkta verecektir”

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Batman Şube Başkanı Suad Özdemir, barajın ilk kez bu seçimde uygulanmadığını vurguladı.

“Cumhurbaşkanı ve başbakan çıkartan iktidar partileri dahi geçmişte baraj altında kalmıştır ama kimse kimseyi dağa çıkmakla tehdit etmemişti. Barajı sadece kendilerine has bir tehdit olarak algılamaları yanlış bir şeydir” ifadelerini kullanan Özdemir, pankart ile, ‘barajı aşarsak sorun olmaz ama aşmazsak, kan, gözyaşı olacak’ şeklinde mesajı verildiğini aktardı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X