HDP seçim bildirgesi açıklandı

HDP Eş Genel Başkanları Demirtaş ile Yüksekdağ, partinin “Büyük İnsanlık Çağrısı” ana başlığı ile oluşturulan seçim bildirgesini açıkladı.

HDP seçim bildirgesi açıklandı

HDP’nin “Büyük İnsanlık Çağrısı” ana başlığından oluşan seçim bildirgesi, HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ tarafından Beşiktaş Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nde açıklandı.

Yüksekdağ, kadınların Meclis’in yarısının kadın olduğu, savaşın ve şiddetin olmadığı bir ülkede yaşamak istediğini, 8 Mart’ı kadınlar için resmi tatil ilan edeceklerini söyledi.

Eş başbakanlık sistemi

Yüksekdağ, HDP’nin öngördüğü anayasanın eşit yurttaşlık temelinde din, inanç, ve vicdan özgürlüğü ile ekonomik, sosyal, siyasal, kültürel bütün temel hak ve özgürlükleri güvenceye kavuşturan, cinsiyet özgürlükçü, ekolojik, doğal varlıkların ve hayvanların korunmasını esas alacağını dile getirerek, şöyle devam etti:

“Türkiye’nin demokratikleşmesinde, toplumsal barışın gerçekleşmesinde, halkların özgür ve gönüllü birliğinde önemli rol oynayacak ‘demokratik özerkliği’ Türkiye’nin her yerinde hayata geçireceğiz. Vali dahil yerel yöneticiler seçimle işbaşına gelecek. Parlamenter sistemi demokratikleştireceğiz ve eş genel başkanlık sistemi uygulayan partilerin iktidara gelmesi halinde eş başbakanlık sistemini hayata geçireceğiz.” 

Hak aramak için yapılan tüm demokratik eylemlerin meşru kabul edileceğinin altını çizen Yüksekdağ, seçim barajını kaldırıp pozitif ayrımcılık uygulayacaklarını anlattı.

Yüksekdağ, koşullar ne olursa olsun, silahsız çözüm ve demokratik siyaseti savunacaklarını, halkların bir arada yaşamasını sağlayacaklarını kaydetti.

Farklı din ve inanca sahip olan ya da herhangi bir dini inancı olmayanların inanç ve vicdan özgürlüğünü, anayasal güvenceye kavuşturacaklarına işaret eden Yüksekdağ, zorunlu din dersi uygulamasına son vereceklerini, Diyanet İşleri Başkanlığı kaldırılarak devlete bu alandan el çektirileceğini kaydetti. 

Yüksekdağ, başta cemevleri olmak üzere Alevilerin ibadet mekanlarının “ibadethane” olarak tanınacağını, el konulmuş vakıf mallarının iade edileceğini bildirdi.

“Taşeron sistemi kaldırılacak”

Yüksekdağ, taşeronluk sistemini kademeli olarak kaldıracaklarını belirterek, ilk etapta kamuda taşeron çalışanların kadrolu haline getirileceğini, taşeron çalışılan döneme ait kıdem tazminatlarının ödeneceğini, özel istihdam bürolarını ve “kiralık işçi” uygulamalarını kaldıracaklarını anlattı. 

Kamu emekçilerine grevli toplu sözleşme hakkı verileceğine işaret eden Yüksekdağ,  “Resmi haftalık çalışma süresi, ücret kaybına sebebiyet vermeden 35 saate düşürülecek” dedi.

Yüksekdağ, vaatlere nasıl kaynak bulacaklarına yönelik bir soru üzerine  “Kaynak bizlerin bu zamana kadar gasbedilen gücü. Bizlere, halka ait olan kaynağı özgürleştireceğiz ve halkın yararına kullanacağız” yanıtını verdi.

Gençlere 200 lira aylık destek

Demirtaş ise Gençlik ve Spor Bakanlığı yerine doğrudan gençlerin ihtiyaçları için çalışacak bir “Gençlik Bakanlığı” kuracaklarını belirterek, “15-25 yaş arası istisnasız tüm gençlere her ay 200 TL iletişim ve ulaşım desteği sağlayacak Genç Yaşam Kartı uygulamasını hayata geçireceğiz” dedi.

Oy verme ve siyasete katılma yaşını 16’ya, seçilme yaşını 18’e indireceklerini ifade eden Demirtaş, sınav sistemini kaldıracaklarını bildirdi.

Demirtaş, “Adalet Bakanlığı’nın HSYK üzerindeki vesayetine son verileceğini”, iddia ve savunma makamlarının yargı sistemi içinde eşit hale getirileceğini, savcılığa bağlı adli kolluk teşkilatı oluşturulacağını kaydetti.

Kiracılara 250 lira kira desteği 

“Temel Güvence Paketi” ile her eve ayda 10 metreküp su, ayda 180 kilovatsaat elektriğin ücretsiz verileceğini, ısınma desteği sağlanacağını belirten Demirtaş, şöyle devam etti:

“Mülkü olmayan kiracılara 250 lira kira desteği vereceğiz. 18 yaşına kadar olan çocuk ve gençlere, engellilere ve emeklilere toplu taşıma ücretsiz olacak. Asgari ücret ilk etapta net bin 800 liraya çıkarılacak. Kredi kartı faiz oranlarını düşüreceğiz. Tarım işçilerinin tamamını iş yasası ve sosyal güvence kapsamına alacağız. Su ve elektrik küçük çiftçilere ücretsiz verilecek. Hiçbir çılgın projeye izin vermeyeceğiz. Esnafın vergi yükünü azaltacağız, borçlarını yapılandıracağız. Şehir merkezlerine yeni AVM ruhsatı verilmeyecek.”

Demirtaş, sosyal yardımların GSYH’ye oranını yüzde 3’e yükselteceklerini, en düşük emekli maaşını bin 800 liraya çıkaracaklarını, emeklilerden hastane katkı payı alınmayacağını, çalışan emekliden prim kesilmeyeceğini anlattı.

Demirtaş, ataması yapılmayan tüm öğretmenlerin atamasının gerçekleştirileceğini sözlerine ekledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X