HDP’nin seçim bildirgesi açıklandı

HDP’nin “Büyük İnsanlık Büyük Barış” başlığı altında 52 sayfadan oluşan seçim bildirgesinde seçim barajı, MGK ve milletvekili dokunulmazlığının kaldırılması gibi vaatler yer alıyor.

HDP’nin seçim bildirgesi açıklandı

HDP’nin seçim bildirgesi kamuoyuna açıklandı. “Büyük İnsanlık Büyük Barış” başlığı altında 52 sayfadan oluşan bildirgede, Cumhurbaşkanının yetkilerinin sembolik düzeye indirilmesi ile seçim barajı, MGK ve milletvekili dokunulmazlığının kaldırılması gibi vaatler yer alıyor. 

HDP’nin bugün kamuoyuyla paylaşılan seçim bildirgesinin bir diğer sloganı da “İnadına beraber inadına HDP” olarak belirlendi. 

“1 Kasım’a giderken, hepimizin yediğimiz ekmek, içtiğimiz su, soluduğumuz hava kadar barışa, demokrasiye, adalete ihtiyacı var” ifadesine yer verilen bildirgede kadınların yaşamın her alanında erkeklerle eşit şekilde yer almasının sağlanacağı vurgulanırken, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün ise resmi tatil ilan edileceği açıklandı. 

“MGK kaldırılacak” 

Milli Güvenlik Kurulu’nun (MGK) anayasal ve yasal çerçevesi ile özel yetkilerle donatılmış mahkemelerin kaldırılacağına vurgu yapılan bildirgede, her türden işkence ve kötü muamelenin de insanlık suçu sayılacağı kaydedildi.

HDP, bir “özel savaş aygıtı” olarak oluşturulduğunu iddia ettiği köy koruculuğu sisteminin de kaldırılacağını bildirdi.

Dış politika

Suriye’deki iç savaşın sona erdirilmesi, halkların kardeşliğine ve eşitliğine dayalı demokratik bir çözümün ortaya çıkarılması için çaba harcayacağını bildiren HDP, “Rojava halkı”nın açığa çıkardığı demokratik yönetim iradesinin tanınarak demokratik Suriye yönetiminin yaşam bulması için çalışacaklarının sözünü verdi.

“Seçim barajı ve milletvekili dokunulmazlığı kalkacak”

Seçim barajını kaldırmayı vadeden HDP, Meclis’te bütün partilerin aldıkları oy oranında temsil edilebilmesinin yolunun açılacağını duyurdu.

“Adalet Bakanı’nın vesayetine son verileceği ve HSYK’nın özerk bir kurum haline dönüştürüleceği” açıklanan bildirgede, herkesin anadilinde hizmet alabileceği yargı koşullarının oluşturulacağı, mahkemelerdeki tercümanların parasının ise yargılananlar tarafından ödenmesi uygulamasına son verileceği aktarıldı.

İktidar olunması durumunda “siyasi tutsaklara” genel af getirileceği açıklanan bildirgede, “hasta tutsakların” ise serbest bırakılacağı, dışarıda tedavi edilebilmeleri için tam teşekküllü devlet hastanelerinden alınacak raporların ise yeterli görüleceği kaydedildi.

Vicdani ret hakkı

HDP bildirgesinde gençlerin zorunlu askerlik yapmama hakkının güvence altına alacağı belirtildi. Bildirgede, vicdani ret hakkının yanı sıra gençlerin askerlik yerine kamu hizmeti yapabilmeleri için gerekli yasal düzenlemelerin de hayata geçirileceği kaydedildi. 

Zorunlu din dersi uygulamasına son verilerek, her öğrencinin kendi inancı doğrultusunda seçmeli olarak ders ve eğitim alma hakkının gözetileceği belirtilen bildirgede, sivil din eğitiminin ise tümüyle serbest bırakılacağı vurgulandı.

Diyanet İşleri Başkanlığının, Din ve İnanç İşleri Kurulu olarak yeniden yapılandırılacağını açıklayan HDP, devletin din ve inanç alanından elini çekmesinin sağlanarak, din ve inanç işlerinin topluma, inanç sahiplerine bırakılacağını duyurdu.

Passolig’i kaldırma sözü

HDP bildirgesinde, Passolig uygulamasına son verileceği açıklandı. Lisanslı sporcuların spor dallarına göre dağılımının dengeli hale getirileceği, futbolun bütün diğer spor dallarını marjinalleştiren baskınlığının ise azaltılacağı anlatıldı.

Asgari ücrette artış

HDP önceki seçim bildirgesinde bin 800 lira olarak açıkladığı asgari ücret miktarında ise artışa gitti. Bildirgede, asgari ücretin ilk etapta 2 bin lira olacağı, bu ücretin de hükümet ve işverenlerin temsilci sayısı kadar işçi temsilcilerinden oluşan bir kurul tarafından ve toplu pazarlıkla belirleneceği açıklandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X