Hekimler bugün çalışmayacak

Samsun’da Opr. Dr. Kamil Furtun’un silahlı saldırı sonucu hastanede öldürülmesini protesto eden hekimler tüm yurtta iş bırakıyor. Doktorlarla bugün randevusu olanlar, muayenehaneleri boş bulacak.

Hekimler bugün çalışmayacak

Samsun’da doktor Kamil Furtun’un görevi başında öldürülmesi, dikkatleri yeniden sağlık çalışanlarına yönelik şiddete çevirdi. Hekimler bugün “artan saldırıları protesto etmek” için iş bırakıyor. Acil servisler dışında poliklinik hizmeti vermeyecek olan doktorlarla bugün randevusu olanlar, muayenehaneleri boş bulacak. 

3 YILDA 31 BİN SALDIRI

Bu arada, rakamlar da hekimlere sözlü/fiziksel şiddetin boyutunu ortaya koyuyor. 2012-2015 yılları arasında 31 bin 767 sağlık çalışanı şiddet mağduru oldu. Sağlık Bakanlığı’nın kurduğu “Beyaz Kod” adı verilen sisteme yapılan başvurulara göre şiddete maruz kalanların 18 bini hekim, 13 bini diğer sağlık çalışanları. Başvurulara göre, saldırıların 3’te 1’i fiziksel olarak gerçekleşti. 

Sağlık çalışanlarının en çok şiddet gördüğü yıl 2013 olarak belirlendi. 2013 yılında 7 bin 129 sözlü şiddet, 3 bin 552 fiziksel şiddet başvurusu yapıldı. Bu sayılar 2014 ocak ayında fiziksel şiddete uğradığını söyleyen sağlık çalışanlarının sayısı bin 575’e kadar düştü. Ancak ardından yeniden artışa geçti. 

POLİKLİNİK VE ACİL

2014 yılından 2015 mart’ın kadar 3 bin 94 fiziksel şiddet başvurusu yapıldı. Şiddete ilişkin şikayet başvuruları en çok devlet hastanelerinden geldi. İkinci sırada eğitim ve araştırma hasteneleri var. Üçüncü sırada da 112 servislerinden gelen şikayetler yer alıyor. Şiddet olaylarının en çok görüldüğü yer poliklinikler. 7795 olay, hastane polikliniklerinde meydana geldi. Olayların en çok görüldüğü ikinci adres ise acil servisler. Son 3 yılda acil servislerde 7 bin 208  şiddet olayı yaşandı. 

Beyaz Kod birimine yapılan başvurularda olay adli makamlara bildiriliyor. Bakanlık ihtiyacı olan personele hukuki yardım da yapıyor.

BURSALI DOKTORLAR MEYDANLARA İNİYOR

Türk Sağlık-Sen, KESK’e bağlı Sağlık-Sen, Genel Sağlık-İş, Bursa Tabip Odası ve Aile Hekimliği Federasyonu’nun çağrısıyla Bursalı doktorlar bugün iş bırakıyor. Sabah saat 09.30’da Bursa Devlet Hastanesi önünde basın açıklamasıyla bugün neden iş bırakacaklarını basın açıklamasıyla duyuracak olan hekimler, saat 12.00’de de Setbaşı/Mahfel önünde toplanıp Heykel’e yürüyerek, şiddeti protesto edecek.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X