Hekimlerden ‘5′ dakika tepkisi

Bursa Tabip Odası, birçok hastanede muayene süresinin 5 dakikaya düşürülmesine tepki gösterdi.

Hekimlerden ‘5′ dakika tepkisi

Hatice Dal

Yıllardır sağlıkta dönüşüm programı adı altında yürütülen politikaların hastaneleri ticarethaneye, hastaları ise müşteriye dönüştürdüğü iddia eden Bursa Tabip Odası Genel Sekreteri Ömer Levent Soydinç, Sağlık Bakanlığı’nın niteliği değil niceliği önceleyen politikalarında ısrar ettiğini söyledi. Birçok hastanede normalde 20 dakika olması gereken muayene süresinin 5 dakikaya düşürüldüğünü hatırlatan Soydinç, hekimlere günlük yaklaşık 100 hasta randevusu dayatıldığını ve uygulamanın halkın sağlığını tehdit ettiğini kaydetti.

SORUMLULUK BAKANLIĞIN

Hastalıkların tanısını koyabilmek için ilk ve en önemli adımın ayrıntılı bir öykü almak olduğunu da dile getiren Soydinç, “Dayatılan 5 dakikada ne kişinin yakınmasını anlayabilmek ne de yeterli muayenesini yapabilmek mümkün değil. Sağlık Bakanlığı ve hastane idarecileri unutmamalıdır ki malpraktis bireysel değil sistemsel bir sorundur ve bu dayatma ile hastaların sağlığına yansıyacak olumsuzlukların sorumluluğu kendilerindedir” dedi.

UYGULAMADAN VAZGEÇİLSİN…

Halk sağlığını ve sağlık çalışanlarının sağlığını tehdit eden bu uygulamalardan vazgeçilmesi çağrısında bulunan Soydinç, “Muayene için yeterli zaman tanımamak, hekim hasta ilişkisini birkaç dakikaya sığdırmak hekimlik meslek etiği ilkelerimiz açısından kabul edilemez ve mesleki özerkliğimize yönelik bilinçli bir saldırıdır. Bu uygulama daha çok istifa, daha çok hekim göçü, daha çok hastalık, daha çok sağlıksızlık, daha çok sağlıkta şiddet getirir. Hekimler köle, hastalar müşteri değildir. Sağlıklı yaşam hakkımızdan vazgeçmeyelim” şeklinde konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X