Helikopter değil İHA düşürüldü!

Türkiye sınırını geçmeye çalışırken F-16’lar tarafından düşürülen Suriye’ye ait hava aracının helikopter mi yoksa insansız hava aracı mı (İHA) olduğu tartışmalarına son noktayı yayımlanan fotoğraflar koydu.

Helikopter değil İHA düşürüldü!

Suriye’nin yayımladığı fotoğraflarda düşürülen hava aracının İHA olduğu görülüyor. 

Daha önce ‘Angajman kuralları’nı yeniden belirleyerek Suriye’den gelecek her türlü askeri unsuru tehdit sayıp şartlar oluşması halinde de tereddüt etmeden uygulayacağını açıklayan Türkiye, 16 Eylül 2013’te M-17 helikopteri ve 23 Mart 2014’te de MIG-23 savaş uçağı olmak üzere Suriye’nin sınırını ihlal eden 2 hava aracını vurarak düşürmüştü. Türkiye, önceki gün yine Hatay üzerinden sınırı ihlal eden Suriye’ye ait bir hava aracını F-16’larla vurarak düşürdü ve angajman kurallarının tereddüt edilmeden kesinlikle uygulanacağını yineledi. 

GÖRGÜN TANIKLARI: HELİKOPTER DEĞİL

Olaydan sonra ilk açıklamalarda vurulan aracın niteliği belirlenemezken, önceki gece boyu yetkililerin açıklamalarında farklılıklar dikkati çekti. Suriye’nin resmi açıklamasında düşürülen hava aracının İHA olduğu duyuruldu. Olay sırasında Hatay Yayladağı’ndaki tarlada çalışan 3 kardeş, F-16’ların füzeleri 2 kez ateşlemesinin ardından bölgenin sessizliğe gömüldüğünü anlattı. Görgü tanıklarından Murat Delioğlu, “önce bir ses duyduk. Helikoptere benzemiyordu. Baktık göremedik. Birkaç dakika sonra da bizim Türk uçağı belirdi. Üzerimizde üçüncü turun sonunda duman çıktı ve ses geldi. İki ayrı yerde attı ve ondan sonrada gitti. Türk uçağı çok engin gidiyordu. Hareketlerini çok net gördük. Sonra da Suriye tarafından gelen ses kesildi.’ 

SURİYE’DEN FOTOĞRAFLAR

Düşürülen araçla ilgili farklı açıklamalar yapılırken, dün sabah saatlerinde Türk F-16’ları tarafından düşürülen ve Suriye topraklarına düşen hava aracının enkaz fotoğrafları Türk tarafına ulaştı. Fotoğraflarda aracın İHA olduğu, düştüğü yerin ise sınıra 4 kilometre uzaklıkta bulunduğu görüldü. Enkaz bölgesinde herhangibir ceset ya da kan izine de rastlanmadı. 

SAVUNMA BAKANI: HELİKOPTER DE İHA DA HAVA ARACI

Sivas’ta konuşan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ise gazetecilerin “Suriye helikopter olduğunu yalanladı, insansız hava aracı olduğunu söyledi. Konuyla ilgili son durum nedir?’ sorusunu şöyle yanıtladı: “Sonuçta helikopter, hava aracı değil mi, insansız hava aracı, hava aracı değil mi? Dolayısıyla sınırımızı ihlal ettiği kesin mi? Kesin. Türk Hava Kuvvetlerimizin müdahalesi neticesinde düştü mü? Düştü. Biz sınırlarımızı ve hava sahamızı korumaya muktediriz. Kimsenin burayı yol geçen hanı gibi kullanmasına göz yummayız. Aziz milletimiz müsterih olsun.’

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X