Hem Doğu Guta’dan hem de Afrin’den büyük göç

Sireye savaşında büyük bir insanlık dramı yaşanıyor. Hem Doğu Guta’dan hem de Afrin’den, savaş ve çatışmalar nedeniyle büyük göç başladı.

Hem Doğu Guta’dan hem de Afrin’den büyük göç

Suriyeli silahlı muhaliflerin başkent Şam yakınlarındaki en büyük kalesi olarak görülen Doğu Guta’dan binlerce kişi Suriye’nin kontrolündeki bölgeye geçti.

Suriye ordusunun haftalardır  yoğun  bombardıman altında tuttuğu Doğu Guta’da yaşayan binlerce kişi, yanlarına aldıkları birkaç parça eşya ile yola döküldü  ve Şam yönetiminin kontrolündeki bölgelere geçti.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin verdiği  bilgiye göre her saat 800 insan Doğu Guta’yı terk ediyor. Şimdiye kadar ise tam  12 bin 500 kişi Doğu Guta’ya bağlı Hammuriye’den  çıkış yaptı.  

MİLİTANLAR ENGELLİYOR

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kazakistan’ın başkenti Astana’da yaptığı açıklamada bölgeden tahliyelerin devam ettiğini belirtti. Lavrov ‘Ancak bölgede hala ciddi problemler var.

Siviller ayrılırken militanlar onlara engel olmak istiyor. Yine de Doğu Guta’daki terör örgütleri liderleriyle yaptığımız çalışmalar giderek sonuç veriyor. Umarım militanlar önemli bir adım atıp El Nusra (yeni adıyla Fetih el Şam) ile bağlantılarını kesecek’ dedi.

HALEP VE MENBİÇ’E GİDİYORLAR

Öte yandan TSK ve ÖSO’nu ‘Zeytin Dalı Harekatı’ kapsamında çembere aldığı Afrin ilçe merkezinden yoğun sivil çıkışları da sürüyor. Kentte yaşayan sivillerin, yanlarına aldıkları bazı eşyalarla Afrin’in güneyindeki, rejim kontrolünde olan Halep kent merkezine yakın Nubul ve Zehra beldelerine doğru gittikleri belirtildi.

Uzun araç konvoyu oluşan bölgeden ayrılan sivillerin bazılarının rejim kontrolündeki bölgelere yerleştikleri, bazılarının ise iç kesimlerdeki Menbiç tarafına yöneldikleri gözlendi.Kentten ayrılanlarının salısının 30 bin’e ulaştığı bildirildi. 

 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X