‘Her gün et yemezseniz ölmezsiniz’

Et fiyatlarına vatandaş olarak müdahale etmenin en doğru şeklinin tüketimi kısmak olduğunu belirten Mustafa Dinç, ”Her gün et yemezseniz ölmezsiniz. Talebi kontrollü olarak düşürürseniz fiyatları da düşecektir” dedi.

‘Her gün et yemezseniz ölmezsiniz’

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, et piyasasını 250’ye yakın büyük firmanın kontrol ettiğini belirterek, ”Tüketimden gelen gücü kullanmalıyız. ‘Sen bu ete 60 lira diyorsan ben de yemiyorum’ denmeli” ifadelerini kullandı.

Dinç, yaptığı açıklamada, iki yıl önce olduğu gibi bu yıl da Kurban Bayramı öncesi bazı çevrelerin piyasa üzerinde oyun oynadığını savundu. Et piyasasını 250’ye yakın büyük firmanın kontrol ettiğini kaydeden Dinç, ”Bunlar, kendi aralarında anlaşarak piyasayı oynatabiliyor. Özellikle marketlere, kasaplara verilen etler bunların elinden geçtiği için fiyatlara istedikleri gibi müdahale ediyorlar. Şu anda yaşadığımız durum da bu” dedi. Dinç, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı müdahale edip, piyasaya et verinceye kadar geçen sürede söz konusu firmaların yapacaklarını yapmış olduğunu dile getererek, şu ifadeleri kullandı:  ”Etteki artış, üreticiye yansıyan bir artış değil. Aradaki stokçu dediklerimiz, hayvanları karkas olarak alıp, stoğuna koyup, piyasada sıkıntı yaratıp, arkasından fiyatları yükseltiyorlar. Böyle yaparak da karkas et ithalatı olsun istiyorlar.”

EKMEĞİNE YAĞ SÜRMEYİN

Dinç, karkas et ithalatında Avrupa ve Amerika’dan et getirildiğini ve bunların İslami usule göre kesilen hayvanların etleri olduğunun iddia edildiğini belirtti. Türk vatandaşlarının da buna inanmasının beklendiğini aktaran Dinç, ”Bu konuda halkımızı uyarıyoruz. İthalata fırsat verilmemeli. Et fiyatlarına vatandaş olarak müdahale etmenin en doğru şekli tüketimi kısmaktır. Her gün et yemezseniz ölmezsiniz. Et aynı oranda tüketilmeye devam ederse, onların ekmeğine yağ sürmüş oluruz. Yani sonuçta bu arz talep dengesiyse eğer, siz talebi kontrollü olarak düşürürseniz et fiyatları da düşecektir. Et ithallerine de gerek kalmayacaktır” diye konuştu.

MAŞALAR ELİYLE PİYASA YARATILIYOR

Beslenme politikasının tamamen et üzerine kurulduğuna dikkati çeken Dinç, bugün lokantalarda, yemek fabrikalarında et dışında fazla seçenek sunulmadığını bildirdi. Dinç, gerektiğinde beslenme politikası değiştirilirse, bu tür spekülatif durumların da önüne geçilebilineceğini vurgulayarak, şöyle devam etti: ”Bu dönemde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Türkiye’de hayvan sayısını sürekli kontrol etmesi, sorunun kaynağını tespit etmesi açısından önemlidir. Eğer bir eksiklik söz konusuysa ona göre canlı hayvan ithalatı yapılabilir. Ancak karkas et ithalatı baştan itibaren karşı çıktığımız, doğru bulmadığımız bir şey. Bunlar Avrupa ülkelerinin stoklarında bulunan, ne zaman kesildiği belli olmayan şişme stoklar. Türkiye’de bir takım maşalar eliyle piyasa yaratılıyor, oradan etler anında gümrüğe yığılıyor.”

ET TRÖRSTLERİ

Et fiyatlarının Kurban Bayramı’ndan sonra düşeceğini ileri süren Dinç, ”Kurban Bayramı öncesindeki zaman dilimini değerlendirip, bayramdan sonraki kayıplarını engellemek isteyen et tröstleri, bayram öncesi spekülasyon yapıp kasaları doldurmaya çalışıyor. Türkiye serbest rekabetin uygulandığı bir piyasa. Kanun olarak gidip de bir firmanın et fiyatına müdahale edip, ‘bu fiyata satamazsınız’ diyemiyorsunuz. O zaman vatandaş olarak elimizde tek argüman kalıyor o da tüketimden gelen gücü kullanmak. ‘Sen bu ete 60 lira diyorsan ben de yemiyorum’ denmeli.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X