Her kesimden tepki

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve gazetenin Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün tutuklanmasına, içeriden ve dışarıdan sert tepkiler geldi.

Her kesimden tepki

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, önceki akşam çıkan tutuklanma kararının ardından twitter hesabından açıklama yaptı. Kararı eleştiren Kılıçdaroğlu, ‘Suçu işleyenler değil de, suçun haberini yapanlar tutuklanıyorsa kimse ‘Türkiye’de basın özgür, yargı bağımsız ve tarafsızdır’ demesin’ tweetini paylaştı. Kılıçdaroğlu, dün de yazılı bir açıklama yaparak, ‘Alınan bu karar, Erdoğan ve ekibinin korkularının tescilidir. Korkularına esir olmuş bu sözde iktidar sahipleri, kaçak saraylarının içinde kendilerine yarattıkları dünyadan başlarını dışarı her uzattıklarında, yalnızlıklarıyla baş başa kalacaklardır’ dedi.

HDP’den yapılan açıklamada, ‘Adalet mekanizması, iktidarın ve Saray’ın denetimi altında davranmaktadır. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yapılan haberin bedelini ödetmek için tutuklatmayı dayatmıştır’ denildi.

ABD ELÇİLİĞİ VE AB

ABD Ankara Büyükelçiliği de, iki gazetecinin tutuklanmasıyla ilgili bir açıklama yaptı. Büyükelçilik hesabından atılan tweet’te ‘Bir basın kurumunun daha baskılandığını düşündüren gelişmelerden oldukça endişeliyiz’ denildi. ABD Ankara Büyükelçisi John Bass ise Instagram hesabına siyah bir kare koyarak ‘Derin rahatsızlık duyuyoruz’ notunu paylaştı. Avrupa Birliği Komisyonu dış ilişkiler sözcüsü Maja Kocijancic ise günlük basın brifinginde, ‘Bu endişe verici gelişmeyi yakından izliyoruz’ dedi. Kocijancic, ‘İfade özgürlüğü, AB için en temel ilkelerden biri. Bu endişelerimizi birçok kez Türk yetkililerle paylaştık’ diye konuştu.

Destek eylemine gazlı müdahale

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün tutuklanmasının ardından Cumhuriyet Gazetesi’nin Ankara Bürosu önüne yürümek isteyen gazetecilere polis müdahale etti. Grubun arasında milletvekilleri de vardı. Polisin attığı biber gazından aralarında CHP Grup Başkanvekili Levent Gök’ün de bulunduğu milletvekillerinin etkilendiği görüldü.

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkan Yardımcısı Alexander Graf Lambsdorff, AP Liberal Grup Başkanı Guy Verhofstadt, AP Türkiye Raportörü Kati Piri, AP Yeşiller Grubu Başkan Yardımcısı Ska Keller, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Medya Özgürlüğü Temsilcisi Dunja Mijatovic, Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) Başkanı Jim Boumelha ve Avrupa Gazeteciler Federasyonu Başkanı (EFJ) Mogens Blicher Bjerregard de yaptıkları açıklamalarla tutuklama kararına sert tepki gösterdiler.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X