Her yıl 8 milyon kişi kanserden ölüyor

Bursa’da “Kanser Haftası” dolayısıyla çeşitli faaliyetler düzenleniyor.

Her yıl 8 milyon kişi kanserden ölüyor

Ördekli Kültür Merkezi’ndeki toplantıda çağımızın hastalığı kanserle ilgili bilgiler verildi. İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, toplantıda yaptığı konuşmada, kanserin dünyada ve ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alan önemli bir toplum sağlığı meselesi olduğuna işaret ederek, ‘Dünyada her yıl yaklaşık olarak 14 milyon insana kanser teşhisi konulurken, 8 milyon insan bu hastalıktan ölüyor. Kanserden korunabilinir. Doğru korunma stratejileri ile kanser vakalarının üçte biri önlenebilmektedir. Çevre unsurları kanserde yüzde 90-95 oranında etkilidir. Risk faktörleri arasında yer alan sigara ve alkol, kötü beslenme alışkanlığı, hareketsiz hayat, güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi unsurların kontrol altına alınması kanser görülme sıklığını azaltır. Ayrıca erken teşhis edilen bazı kanserlerin yüzde 80-90 oranında tedavi edildiği biliniyor. Kanserden korunmak büyük önem taşıyor. Taramalar ve erken teşhisle ölüm oranlarının azaltılabilmesi için halkımız bilinçlendirilmeye çalışılıyor” dedi.

2015 yılında Yıldırım KETEM, Döne Ocak KETEM ve toplum sağlığı merkezleri ile aile hekimleri tarafından yapılan kanser taramaları ile 40-69 yaş arası 14 bin 513 kadına meme kanseri taraması yapıldığını, 35 kadında meme kanseri tespit edildiğini ifade eden Akan, “30-65 yaş arasında 15 bin 979 kadına rahim ağzı kanseri taraması yapıldı. 24 rahim ağzı kanseri tespit edildi. 50-70 yaş arasında 19 bin 422 kadın ve erkeğe kolon kanseri taraması yapıldı. 4 kolon kanseri tespit edildi. Daha fazla vatandaşımıza ulaşabilmek maksadıyla her 250 bin nüfusa 1 KETEM düşüncesi ile 5 yeni KETEM birimi açılması planlanıyor. Gerekli çalışmalara başlandı. Yeni KETEM birimleri Osmangazi ilçesine 2, Yıldırım ilçesine 1, Mustafakemalpaşa ilçesine 1, Gemlik ilçesine 1 olacak şekilde planlandı” şeklinde konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X