Hesap değişti tasarruf oranı yüzde 24’e çıktı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkan Vekili Mehmet Aktaş, şimdiye kadar tasarruflarının düzgün ölçülemediğini belirterek, ”Eskiden ‘Toplam ekonomide yüzde 15 civarında tasarruf var’ diye bilinirken, şimdi yüzde 24 civarına çıkmıştır” dedi.

Hesap değişti tasarruf oranı yüzde 24’e çıktı

Kalkınma Bakanlığı Konferans Salonu’nda Ulusal Hesaplar Sisteminin Avrupa Hesaplar Sistemine geçiş çalışmaları ve bu doğrultuda gerçekleştirilen revizyonlar konusunda basın toplantısı gerçekleştirildi. 

Sunumun ardından soruları yanıtlayan Aktaş, revizyonun, ekonominin küçüldüğü bu çeyrekte yapılmasının özel bir nedeninin olup olmadığının sorulması üzerine, resmi istatistik alanında güven, sosyal sermaye gibi ölçme çalışmalarının olduğunu vurguladı. 

Bulunduğu kültür ortamı nedeniyle Türkiye’nin sosyal sermayesinin çok güçlü olmadığını, bu görgü ve kültür üzerinden şüphenin normal görülmesi gerektiğini kaydeden Aktaş, ”Revizyonu 5 sene önce 2015 Aralık’ta yayınlayamayı taahhüt ettik. Söz konusu tarihe yetiştiremedik ancak bu aya yetiştirebildik” ifadesini kullandı.

ORTA LİGDEYİZ

Aktaş, bir soru üzerine, hane ve diğerlerinin şimdiye kadar toplam tasarruflarının düzgün ölçülemediğini dile getirerek, ”Eskiden ‘Toplam ekonomide yüzde 15 civarında tasarruf var’ diye bilinirken, şimdi bu durum yüzde 24 civarına çıkmıştır. Biz tasarruf oranlarında orta ligdeyiz şu an” dedi.

EUROSTAT KIZIMIZI ALDI

TÜİK ve EUROSTAT arasındaki ilişkilere değinen Aktaş, ”15 senedir bizden kız alan EUROSTAT uzmanı var. Yani danışmanlığa gelip de bizim buradan bir kızı beğenip, alanlar var. Teknik düzeyde ilişki olağanüstü. Burada ev satın alanlar var. İstatistik kurumları ile EUROSTAT arasında onay mekanizması yok, teknik iş birliği var. 2 yıl boyunca 365 gününü bizde geçiren tarımcı EUROSTAT uzmanı var. EUROSTAT’ın sözleşmeli hizmet aldığı birisi var, gitti bir de bizim kızımızı aldı” ifadesini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X