Hiç aniden önüne atlamaktan korktunuz mu?

Hiç metro beklerken trenin önüne atlamaktan ya da yüksek bir uçurumun kenarındayken, kendinizi bir anda aşağı bırakmaktan korktunuz mu? Hem de bile bile ama istemediğiniz halde.

Hiç aniden önüne atlamaktan korktunuz mu?

Soru aslında çok tuhaf gibi görünüyor olabilir ama bu düşünce pek çok insanın zihinini zaman zaman meşgul ediyor. Tren gelirken kendini önüne bırakmak, hızlı bir şekilde araç kullanırken aniden direksiyonu bir yöne kırmak, deniz kenarında yürürken kendini bir anda suya atmak ya da uçurumun kenarında dururken birden aşağıya atlamak…

ÇOCUĞUNU CAMDAN ATMAKTAN KORKAN BİLE VAR

Tehlikeye hem uzak hem de aslında çok yakın olduğunuz anlarda, bu veya benzeri hisler yaşıyorsanız bunda bir tuhaflık yok. Bu pek çok insanda görülebilen bir sendrom. Hatta bunun, eylemi istemsizce kendisine değil de çevresine yansıtmakatan korkanları da var. Kollarında tuttuğun çocuğunu camdan atmaktan, arabayı bir anda durakta bekleyen kalabalığın üzerine sürmekten duyulan korku da aynı sebeple hissediliyor. Bu aslında bir obsesif kompulsif bozukluk göstergesi. Bizim daha çok takıntı olarak adlandırdığımız obsesyon, kişinin isteği dışında aklına gelen ve de zihninden atamadığı, kontrol edemediği düşünce ya da dürtülerdir. Bunlar zorlayıcı, inatçı, huzursuzluk verici ve tekrarlayıcı olurlar.

ADI SALDIRGANLIK OBSESYONU

Bu korku ise saldırganlık obsesyonu olarak adlandırılıyor. Bu obsesyon genellikle kişinin kendisine, çok yakınlarına ya da başkalarına zarar verecek bir eylemde bulunabileceğini düşünmesi şeklinde ortaya çıkar. Kişi, bazen en yakınlarına bile zarar vermekten korkar ve hatta bu korku o kadar endişe verici bir hal alır ki evdeki kesici aletleri saklama ihtiyacı bile hissedebilir.

ASLA KORKTUKLARI ŞEYİ YAPMAZLAR

Saldırganlık obsesyonuna sahip olan bir kişi aslında korktuğu eylemi hiç bir zaman yapmaz ama “Ya yaparsam?” korkusu ona rahatsızlık vermeye devam eder. Freud bir kitabında, bir hastasının sevdiklerine zarar verme korkusundan dolayı kendisini bir odaya kilitlediğini, kimseyle görüşmediğini anlatır. Oysa bu obsesyona sahip insanlar korktukları şeyleri yapacak son kişilerdir. Bu insanlar kendilerini bazen bir cani, bir katil ya da bir sapık gibi algılayabilirler. Bu, kişinin psikolojisini daha da bozar ve hastalık tedavi edilmezse hayatını tamamen kısıtlayacak bir duruma dönüşebilir.

Özetle eğer kendinizi aslında hiç de istemeden, beyninizinden gelen hatalı bir komutla bir trenin önüne atmaktan korkuyorsanız sakin olun, bunu hiçbir zaman yapmayacaksınız!

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X