Hiroşima’nın 70.yılı anıldı

Japonya’nın Hiroşima kentinde şehre atom bombası atılmasının 70.yıldönümü törenlerle anıldı. Törenler kapsamında havaya güvercinler bırakıldı.

Hiroşima’nın 70.yılı anıldı

Hiroşima Barış Parkı’nda Başbakan Şinzo Abe’nin katıldığı bir tören düzenlenirken, ölenlerin anısına kentteki Motoyasu Nehri’ne fenerler bırakıldı.

Hiroşima ve üç gün sonra Nagasaki kentlerine atılan atom bombaları İkinci Dünya Savaşını sona erdirmişti.

Ancak atom bombası Hiroşima’da 140 bin kişinin ölümüne neden oldu. Enola Gay adlı Amerikan B-29 tipi uçaktan atılan bomba 6 Ağustos 1945’te kentin 600 metre üzerinde patlamıştı.

Sadece bombanın patladığı gün 70 bin kişi ölürken, ilerleyen gün, hafta ve aylarda onbinlerce kişi daha radyasyon zehirlenmesinden kaynaklanan korkunç yaralar nedeniyle hayatını kaybetti.

Japonya’da ülke çapında bir dakikalık saygı duruşu yapılırken, bombanın düştüğü saat olan 08:10’da çan çalındı.

Barış Parkı’nda toplanan 40 bin kişiye konuşan Başbakan Şinzo Abe dünyaya nükleer silahsızlanma çağrısında bulundu.

Abe atom bombasının sadece binlerce kişiyi öldürmekle kalmadığını, geride kalanların da tarifsiz acılar yaşadığını söyledi.

Abe “Hiroşima bugün dirildi, bir kültür ve refah kenti haline geldi. 70 yıl sonra dünya barışının gerekliliğini vurgulamak istiyorum” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X