Hisarcıklıoğlu bankalara seslendi

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, firmaların finansmana erişimi konusunda sorunlar yaşandığını ima ederek, “Bankalara buradan sesleniyorum; bu vicdansızlığı bırakın, aynı gemide olduğumuzu unutmayın” dedi.

Hisarcıklıoğlu bankalara seslendi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Bankalara buradan sesleniyorum; bu vicdansızlığı bırakın, aynı gemide olduğumuzu unutmayın.” şeklinde konuştu ve firmaların bankalara bağımlı olmaktan kurtarılması gerektiğini söyledi.

TOBB’un 72. Genel Kurulu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Maliye Bakanı Naci Ağbal, İçişleri Bakanı Efkan Ala, MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Vural, bazı eski bakanlar, oda ve borsa başkanları ile diğer davetlilerin katılımıyla TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde gerçekleştirildi. 

Hisarcıklıoğlu, buradaki konuşmasına, özel sektöre desteğinden dolayı Başbakan Ahmet Davutoğlu’na teşekkürlerini ileterek başladı.

İş dünyası olarak “istişare sünnettir” öğüdüne bağlı kaldıklarını dile getiren Hisarcıklıoğlu, “Bir olduk, iri olduk, diri olduk. Biz bir oldukça sesimiz daha gür çıktı. Engelleri aştık, yeni başarılara ulaştık.” diye konuştu. 

Oda ve borsaların bu zamana kadar yaptıkları başarılı çalışmaları anlatan Hisarcıklıoğlu, bunların yeterli görülmemesi gerektiğini, üreten, istihdam sağlayan, ihracat ve yatırım yapan iş dünyasının daha iyisini hak ettiğini söyledi. 

Hedeflere ulaşmak için her gün bir önceki günden daha fazla çalışmalarının önemine işaret eden Hisarcıklıoğlu, dünyanın en zengin ülkelerinin bile küresel rekabette geride kalmamak için yeni ittifaklar kurduklarının altını çizdi. 

‘Ülkemizin yıldızını yeniden parlatmalıyız’

Türkiye’nin son yıllarda müthiş bir başarı hikayesi yazdığını belirten Hisarcıklıoğlu, “Artık aynı yöntemlerle büyümeyi sürdürmek, hatta yerimizi koruyabilmek mümkün değil. Yol haritamızı belirleyip her gün bir adım daha ileri gitmek zorundayız. Milletimize daha parlak bir gelecek kazandırmak için ülkemizin yıldızını yeniden parlatmalıyız. Reel sektörümüze yeniden heyecan vermeliyiz.” değerlendirmesinde bulundu. 

Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin yeni bir büyüme ve sanayileşme modeline ihtiyacı olduğunu ifade ederek, bu anlamda yapısal reform gündeminin korunması ve güçlendirilmesinin önemine dikkati çekti. 

‘Yatırım ve teşvik sistemi yenilenmeli’

Ticari davalardaki karar alma sürecinin yavaşlığına da değinen Hisarcıklıoğlu, bu yüzden arabuluculuk ve tahkim gibi mekanizmaların devreye girmesi gerektiğini söyledi. 

Karşılıksız çek sorununun çözülmesi adına karekodlu çekin zorunlu olacağını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, belirli bir tutarın altındaki ticari uyuşmazlıklar için de zorunlu tahkim sistemine geçilmesi önerisinde bulundu.

Hisarcıklıoğlu, yatırım ve teşvik sisteminin günün şartlarına göre yenilenmesi gerektiğinin altını çizerek, “Teknoloji getiren, üretimin katma değerini artıracak faaliyetler daha fazla desteklenmeli. Teşvik verilirken proje bazlı değerlendirmeler yapılmalı. Sadece yatırımlar değil, üretim de teşvik edilmeli.” dedi.

‘Girişimciyi bürokrasinin insafına bırakmayın’

Kayıtdışılığın ülke ekonomisinin en büyük sorunu olmaya devam ettiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Kayıtlı çalışmayı teşvik etmeli ve ödüllendirmeli, kayıt dışı kalmanın maliyetini artırmalıyız.” diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, vergi sisteminin işini düzgün yapan ile yapmayanı ayırt etmesi gerektiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Elbette herkes gibi girişimcimiz de işini kanuna uygun yapacak. Düzgün çalışacak, yapmadığında hesabını verecek. Biz burada ayrıcalık istemiyoruz. Peki haksız yere bir girişimcinin hayatını karartmanın bedeli olmayacak mı?

Nasıl biz iş hayatında hata yapınca bedelini ödüyorsak, hatalı ve keyfi denetimlerle bizleri zarara sokmanın da bir bedeli olsun. Üreten, alın teri döken girişimcimizi bürokrasinin, denetçinin insafına bırakmayın.”

‘Firmalar bankalara bağımlı olmaktan kurtarılmalı’

Reel sektörün rekabet gücünün korunması, istihdam üzerindeki mali yüklerin indirilmeye devam edilmesi gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, bazı mesleklerin zorunlu istihdamı gibi istihdamı cezalandıran uygulamaların değiştirilmesi, damga vergisinin de kaldırılması gerektiğini söyledi.

Tarım sektörünün dünya ile entegre hale getirilip markalaştırılmasını isteyen Hisarcıklıoğlu, finansmana erişim konusunda da firmaların bankalara bağımlı olmaktan kurtarılmasının önemine işaret etti. Hisarcıklıoğlu, “Bankalara buradan sesleniyorum; bu vicdansızlığı bırakın, aynı gemide olduğumuzu unutmayın. Bu salondakiler varsa siz de varsınız.” ifadelerini kullandı.

‘Kaldığımız yerden koşmaya devam edeceğiz’

Turizm için bu yılın zor bir sene olacağını belirten Hisarcıklıoğlu, rezervasyonların neredeyse yarı yarıya düştüğünü, böyle bir dönemde devletin desteğine ihtiyaç olduğunu bildirdi. Hisarcıklıoğlu, “Sektördeki işletmelerin üzerindeki kamusal yükler, belli bir süre için hafifletilmeli. Turizm Bakanımız Mahir Ünal’ın da bu konuya odaklandığını görmekten memnunuz. İnşallah bu kara bulutlar dağıldığında kaldığımız yerden koşmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

‘Türkiye TTIP’e dahil olmalı’

TOBB olarak kadın ve genç girişimcileri desteklediklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu, öte yandan Avrupa Komisyonu’nun Türk vatandaşlarına vize muafiyeti tanınmasına yönelik tavsiye kararını memnuniyetle karşıladıklarını dile getirdi. AB ile ABD arasında yürütülen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) müzakerelerine de değinen Hisarcıklıoğlu, bu ortaklığa Türkiye’nin de mutlaka dahil olması gerektiğine işaret etti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X