Hizbullah komutanı Suriye’de öldürüldü

Lübnan’daki Hizbullah’ın üst düzey komutanlarından Semir Kantar’ın, Suriye’nin başkenti Şam kırsalındaki Carmana bölgesinde bir binaya düzenlenen hava saldırısında öldüğü bildirildi.

Hizbullah komutanı Suriye’de öldürüldü

Hizbullah’tan yapılan yazılı açıklamada, Kantar’ın İsrail’in düzenlediği hava saldırısı sonucu öldüğüne işaret edilerek, “Kantar, Siyonist bir saldırıyla Şam kırsalındaki Carmana bölgesinde bulunan sivil bir binada hayatını kaybetti” denildi.

Suriye rejimine ait medya organlarında saldırıya ilişkin yayınlanan haberlerde ise Kantar’ın öldüğüne dair bilgiye yer verilmedi. Haberlerde yalnızca söz konusu hava saldırısının faili olarak “terörist gruplar” gösterildi. Rejime bağlı milis gruplar da sosyal paylaşım sitelerinden yaptıkları açıklamada, iki İsrail uçağının Carmana’daki binayı dört uzun menzilli füzeyle hedef aldığını öne sürdü.

İsrail’in Suriye’ye yönelik hava saldırıları

Suriye’de iç savaşın başlamasından bugüne İsrail, bu ülkedeki askeri hedeflere çeşitli hava saldırıları düzenlemiş ve saldırılarındaki hedeflerini Hizbullah’a gönderilmek üzere hazırlanan “kritik ekipman ve silah” diye tanımlamıştı.

İsrail, ocak ayında, Golan Tepeleri yakınında düzenlediği hava saldırısında Hizbullah’ın önde gelen komutanlarından İmad Muğniye’nin oğlunun da aralarında bulunduğu altı kişiyi öldürmüştü.

Rusya, Hizbullah’ı “meşru” görüyor

Esed rejimine askeri destek veren Rusya ise Hizbullah’ı bir “terör örgütü” değil, “meşru bir güç” olarak görüyor.

Suriye’deki krize diplomatik çözüm arayışları sırasında Avusturya’nın başkenti Viyana’da bir araya gelen ülkeler, Suriye’de faaliyet gösteren hangi grupların “terör örgütü” olduğunun belirlenmesi konusunda Ürdün’ü görevlendirmişti. Bu süreçte Interfax Haber Ajansı’na konuşan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Bogdanov da ABD ve Avrupa Birliği’nin terör örgütü listesinde bulunan Hizbullah’a ilişkin şunları söylemişti:

“Bazıları Hizbullah’ın terör örgütü olduğunu öne sürüyor. Biz Hizbullah ile iletişimimizi ve ilişkimizi sürdürüyoruz çünkü biz terör örgütü olarak görmüyoruz. Rus topraklarında bir terör eylemi gerçekleştirmediler. Hizbullah, halk tarafından Lübnan parlamentosuna seçildi. Lübnan’da hükümet üyeleri ve bakanları var. Hizbullah sosyopolitik bir güç.”

Suriye semalarında Rus-İsrail koordinasyonu

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Rusya’nın Suriye’de hava saldırılarına başlamadan önce yaptığı Moskova ziyaretinde, “Rus ve İsrail güçleri arasında yanlış anlamaların önüne geçebilmek için ortak bir mekanizma kurulmasının kararlaştırıldığını” açıklamıştı.

Moskova’nın 30 Eylül’de Suriye’deki hava operasyonlarına başlamasından kısa bir süre sonra da Rusya Genelkurmay Başkan Yardımcısı Nikolay Bogdanovskiy başkanlığındaki Rus askeri heyeti, İsrail Genelkurmay Başkan Yardımcısı Yair Golan ve beraberindeki heyetle, Suriye topraklarında iki ülke güçlerinin karşı karşıya gelmemesini görüştükleri ve tekrar bir araya gelmeyi kararlaştırdıkları bildirilmişti.

Hamas, saldırıyı kınadı

Öte yandan Hamas, Lübnan Hizbullahı’nın üst düzey komutanlarından Kantar’ın öldürülmesini kınadı.

Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Hamas, mücadeleci Kantar’a yönelik cinayeti kınıyor” denildi. Kantar’ın hayatını kaybettiği hava saldırısının arkasında İsrail’in olduğuna işaret edilen açıklamada, uluslararası toplumun, “İsrail’in yasa dışı eylemlerine” karşı sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiği belirtildi.

İsrail’de 1979 yılında dört kişinin öldüğü bir saldırıyla ilgili suçlanan Semir Kantar (53), 29 yılını İsrail hapishanelerinde geçirdikten sonra 2008 yılında gerçekleştirilen bir esir takasında serbest bırakılmıştı. Serbest bırakılmasının ardından Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta kahraman gibi karşılanan Kantar’ın, Durzi mezhebine mensup olmasına rağmen Hizbullah’a yakın bir aileden Şii bir kadınla evlendiği ve bu şekilde Hizbullah’a katıldığı iddia ediliyor.

Suriye’de yaklaşık 6 bin kişilik silahlı gücünün bulunduğu tahmin edilen Hizbullah’ın, 2013 yılından bu yana Suriye’deki operasyonlarında aralarında komutanların da yer aldığı yaklaşık bin üyesinin hayatını kaybettiği öne sürülüyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X