Önergelerden ilki, parlamentonun ‘Ermeni soykırımından bahsederken hiçbir belirsizliğe yer bırakmamasını’ teklif ediyordu.
Diğer önerge ise hükümetin ‘ilki önümüzdeki 24 Nisan olmak üzere, her yıl beş yılda bir Erivan’daki Ermeni soykırımını anma etkinliklerine temsilci göndermesini’ talep ediyordu. Önergelere koalisyonu oluşturan dört partinin de destek verdiği bildirildi.
HÜKÜMET TANIMIYOR
Hollanda parlamentosu tarafından oylanarak kabul edilen önergeye rağmen, hükümet, Ermenilere yönelik katliamlardan ‘soykırım’ diye söz etmeyecek. Çürkü hükümete göre, 1915 olayları BM ve bilim insanlarının soykırım tanımlamasına uymuyor.
Telegraaf gazetesine bilgi veren hükümet kaynakları, soykırımın tanınması ve uluslararası mahkemeler tarafından yargılanması için BM ve bilim insanlarının tek ve net tanımı gerektiğini vurguladı.
Hollanda hükümetine göre, Anadolu’da çok uzun zaman önce yaşanan Ermenilere yönelik katliamlar, ‘soykırım kriterlerine’ uymuyor.
Lahey’de geçen hafta gündeme gelen öneri üzerine, Hollanda’nın Ankara’daki maslahatgüzarı Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak, ‘Tarihsel olayları siyasallaştırmamaları’ istenmişti.
İLİŞKİLER UZUN SÜREDİR GERGİN
Türkiye ile Hollanda arasındaki ilişkiler, Mart 2017’de Hollanda’da yapılan genel seçimler öncesinde bu ülkede 16 Nisan referandumu mitinglerine katılmak isteyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’ya izin verilmemesi nedeniyle bozulmuştu.
Hollanda Dışişleri Bakanlığı, Şubat ayı başında yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmeleştirilmesi için yürütülen görüşmelerden sonuç alınamadığını ve Ankara büyükelçisini resmi olarak geri çektiğini duyurmuştu. Hollanda’nın Ankara Büyükelçisi’nin Mart 2017’den beri Türkiye’de bulunmadığını hatırlatan bakanlık, Türkiye’den yeni bir büyükelçinin de kabul edilmeyeceğini bildirmişti.