Hopa enkazı

Artvin Hopa’da son 50 yılın en şiddetli yağmurlarıyla oluşan sel ve heyelanda ölenlerin sayısı 8’e, kayıplar ise 3’e çıktı. Bölgede vergi borçları ertelenirken, bakanlık 100 milyon TL yatırımla altyapıyı yenileme kararı aldı.

Hopa enkazı

Karadeniz’i etkisi altına alan yoğun yağışlar sonrasında önceki gün meydana gelen sel ve heyelan, Artvin Hopa’da 8 kişinin ölümüne, biri çocuk 3 kişinin de kaybolmasına neden oldu. Hayatını kaybeden 7 kişi dün ilçede Türk bayrağına sarılı tabutlarda toprağa verilirken, kayıp 3 kişiyi arama faaliyetlerine de devam edildi. Arama kurtarma ekipleri 5 yaşındaki Taha Su ile birlikte kayıp Melten Kakışi ve Mücella Kakışi’yi de arıyor.

BAKANLIKTAN 100 MİLYON TL

Hopalılar felaketin ardından ilk gün yaralarını sarmaya çalışırken, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da bölgeye giderek, yakınlarını kaybeden ailelere taziye ziyaretinde bulundu. Bakan Eroğlu, “Valilik ilk etapta yaraların sarılması için 10 milyon lira gönderildi. Bakanlık olarak biz de ‘burada çok hızlı bir çalışma yapılsın’ diye 100 milyon liralık; derelerin ıslahı, köprüler ve menfezleri yenileyeceğiz” dedi.

MENFEZLER KAPALI İDDİASI

Çevre sakinlerinden Süleyman Topal, yoldaki kapalı menfezlerin yetkililere defalarca yazı yazmalarına rağmen açılmadığını belirterek, “Burada sonradan yapılan yolu 15 metre yükselttiler. Haliyle arka kısımlar düşük kaldı. Karayollarının 9 menfezi var. 9 menfez tek tek kapanmış durumda. İlerde tek bir menfez açık ve su buradan gidiyor. Belediyeye, DSİ’ye ve diğer yetkililerin hepsine tek tek fotoğraflı dilekçe verdik. Dilekçeler geri geldi; bize ‘yapılacak’ denildi. 3 yıldır yapılacak hala. Üçüncü afeti görüyorum burada. Bu nasıl iştir?” diye sordu.

VERGİ BORÇLARINA ERTELEME

Bu arada Maliye Bakanlığı, Artvin’in Arhavi, Borçka ve Hopa ilçelerindeki tüm mükellefler için vergi uygulaması bakımından 29 Şubat 2016’ya kadar mücbir sebep hali ilan etti. Böylece, bu tarihine kadar teslim edilmesi gereken beyannamelerin verilme süresi 15 Mart 2016 günü sonuna, bu beyannamelere istinaden tahakkuk edecek vergilerin ödeme süresi ise 15 Nisan 2016 günü sonuna kadar ertelendi. 

ÇEVİK KUVVETLE GELEN BAKANA PROTESTO

Afet bölgesine dün sabah ulaşan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Hopa Kaymakamlığı’na girerken bir grup tarafından protesto edildi. Protokol üyelerinin çevik kuvvet polisleri eşliğinde gelmesine tepki gösteren bir vatandaş, “İki bakan geliyor, vali geliyor, ne yapıyorlar ya? Bu kadar çevik kuvvet yığılıyor, bunun yerine arama kurtarma ekibi yığılsaydı bu kadar ölüm olmazdı. Kentleşmeyi bozdunuz, etrafı ıslah ettiniz, dereleri kuruttunuz, şimdi geldiniz yıkılan şeylerin başında poz vererek, ‘Biz kurtardık’… Bravo!” diye konuştu. Aynı kişi, sözlerini, “Yeter be, dereleri beton yaptılar, geldi aldı canımızı… Arkadaşlarımız öldü… Ben dün geceden beri ayaktayım, telefonlarım susmuyor…” diyerek noktaladı. 

 

“AĞLAMAYIN, DUA EDİN”

Hopa’da sel ve heyelan nedeniyle hayatını kaybeden 8 kişiden 7’sinin cenazeleri toprağa verildi. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, cenaze evlerini dolaşarak ölenlerin yakınlarına taziyelerini iletti. Selde hayatını kaybedenlerden Nermin Demir’in tabutunun başına giden Eroğlu, duaya katıldı ve “Mekanı cennet olsun, şehitler makamına ulaşsın. Ağlayıp isyan etmenin anlamı yok” dedi. Bakanın bu sözü üzerine duayı yaptıran imam da, “Ağlamayıp dua edeceğiz” diye gözyaşı döken kadınları uyardı.

Bir süre yetkililerden bilgi alan Bakan Eroğlu, telefonuyla fotoğraf çekerek bilgi edinmesi açısından Başbakan Davutoğlu’na gönderdi. 

ANNE TABUTTA, KIZI SEDYEDE

Hopa’daki heyelanda hayatını kaybeden Emniyet Gedik’in cenazesine, yaralanan 2 aylık hamile kızı Cansu Kaya sedyeyle getirildi. Yaralı kızın, yanaştırılan sedyeden annesinin tabutuna dokunması ve ağlaması yürekleri dağladı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X