Hükümet nasıl kurulacak?

Dün yapılan seçimlerde, barajı aşan partilerden hiçbiri hükümet kurmak için gerekli olan 276 milletvekili sayısına ulaşamadı. Bu durumda koalisyonlar yeniden gündeme geldi.

Hükümet nasıl kurulacak?

AK Parti’nin tek başına hükümet kurma ihtimali, sadece diğer üç partiden destek alması halinde mümkün. Bu da bir AK Parti azınlık hükümeti anlamına geliyor. Ulaştırma eski Bakanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanı Binali Yıldırım tarafından, seçimlerden önce bu konu dile getirilmişti.

İŞTE SENARYOLAR

1- (AKP- MHP koaliyonu): Şu anda ikisi de tek başına iktidar olma imkanına sahip olmasa da AK Parti ve MHP’in milletvekili sayıları, birlikte bir koalisyon hükümeti kurmaya ve TBMM’den güvenoyu almaya fazlasıyla yetiyor.

2- (AKP- HDP koaliyonu): Bu olasılık, özellikle barış süreci üzerinden seçim öncesi üretilen senaryolar arasında en fazla üzerinde tartışılan senaryoların başında geliyordu. HDP EŞ Başkanı Selahattin Demirtaş’ın bu konuyla ilgili açıklamaları ise AK Parti ile koalisyon yapmayacakları yönündeydi.

3- (AKP- CHP koaliyonu): Meclis aritmetiği altında var olabilecek en güçlü koalisyon senaryosu olarak görünüyor. İki partinin de oyları hem hükümeti kurma hem de güvenoyu almak için fazlasıyla yeterli. Fakat burada kritik soru, AK Parti ve CHP seçmeninin böyle bir hükümete nasıl tepki vereceği. CHP lideri Kılıçdaroğlu, bu konuda gelen bir soruyu seçim öncesinde kesin olarak ‘hayır’ şeklinde cevaplamıştı.

4- (CHP- MHP koaliyonu): AK Parti’yi tek başına muhalefete çekecek olan bu koalisyon senaryosu, aslında seçim sonuçlarını değerlendirenler tarafından sıklıkla yorumlanan bir senaryo. Matematiksel olarak üç partinin koalisyon kurması mümkün. Öte yandan MHP ve HDP’nin seçmen tabanları açısından bu koalisyonun gerçekleşme ihtimali çok büyük bir tartışma konusu.

5- (CHP- MHP Azınlık koalisyonu): HDP’nin dışarıdan güvenoyu vereceği bir CHP-MHP azınlık hükümeti senaryosu. CHP ve MHP’nin milletvekili sayıları hükümet kurmaya ve güvenoyu almaya yetmiyor. Fakat HDP’nin güvenoyu bu iki partiyi çok güçlü bir hükümet olmasa da iktidar haline getirebiliyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X