Husiler Meclis ile bakanların evlerini kuşattı

Yemen’de cumhurbaşkanı ve hükümetin istifasının ardından silahlı Husilerin, meclis binası, bazı bakanlar ile güvenlik yetkililerinin evlerini kuşattıkları bildirildi.

Husiler Meclis ile bakanların evlerini kuşattı

Yemen’deki silahlı Husilerin, meclis binası, bazı bakanlar ile Milli Güvenlik Birimi Başkanı ve güvenlik yetkililerinin evlerini kuşattıkları bildirildi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, silahlı Husiler, Savunma Bakanı Mahmud es-Sabihi, Yerel Yönetim Bakanı Abdurrakib Feth, Milli Güvenlik Birimi Başkanı Tuğgeneral Ali el-Ahmedi ve bazı güvenlik yetkililerinin evlerini kuşatma altına aldı.

Görgü tanıkları, Husilerin, özellikle Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi ile Başbakan Halid Mahfuz Bahhah’ın memleketleri olan güney illerinin önemli şahsiyetlerini hedef aldıklarını aktardı.

Yerel Yönetim Bakanı Feth, sosyal paylaşım sitesi Facebook’tan yaptığı yazılı açıklamada, evinin kuşatma altında olduğunu doğruladı.

Husilerin, Sana’daki meclis binasının etrafını da sardıkları bildirildi.

Husiler’den “Başkanlık Konseyi” girişimi

Husi Ensarullah Hareketi yöneticilerinden Ali el-İmad de özel bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, istifaların ardından meclisin meşruiyetinin bittiğini söyledi. 

İmad ayrıca hareketin, meclisin meşruiyetini tanımadığını bu nedenle de ülkenin yönetimi için “Başkanlık Konseyi” oluşturmayı istediğini aktardı.

Husiler: Hadi ve Bahhah’ın istifası askıda

Yemen’deki silahlı Husiler, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi ile Halid Mahfuz Bahhah başkanlığındaki hükümetin istifasının askıda olduğunu iddia etti.

Husilerden yapılan yazılı açıklamada, “Var olduğu farz edilen hükümetin başbakanı Bahhah’ın istifası askıdadır, çünkü Cumhurbaşkanı Hadi hükümetin istifasını kabul etmeden kendi istifasını meclise sundu” ifadesi kullanıldı.

Anayasanın 115. maddesinin, cumhurbaşkanının istifasının kabulü için millet meclisinde oylama yapılmasına ve salt çoğunluğun istifayı kabul etmesine hükmettiği belirtilen açıklamada, şimdiye kadar mecliste oylama yapılmadığı için cumhurbaşkanının istifasının da askıda olduğu kaydedildi.

İstifadan vazgeçirme girişimi

Yemen’deki siyasi partiler, hükümetin ardından istifasını sunan Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi’nin kararından vazgeçmesi yönünde girişim başlattı.

Cumhurbaşkanı Hadi, dün hükümetin istifasından kısa süre sonra istifasını Meclis Başkanı Yahya Ali er-Rai’ye sunmuştu. Rai ise Cumhurbaşkanı Hadi’nin istifasını reddederek, meclisi olağanüstü toplantıya çağırmıştı.

2 Husi liderinin evlerine bombalı saldırı

Sana’nın Ceraf bölgesinde yaşayan 2 Husi liderinin evlerine bombalı saldırı düzenlendi. Patlama nedeniyle çevrede bulunan ev ve araçlarda ağır hasar oluşurken, ölen ya da yaralanan olmadığı kaydedildi.

Olayın ardından bölgede bulunan Husi milislerinin güvenlik önlemleri aldığı ifade edildi.

ABD: Barışçıl bir geçişi destekliyoruz

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Yemen’de barışçıl bir geçişi desteklemeye devam ettiklerini bildirdi. 

 “Husiler de El Kaide’yi istemiyor”

Yemen’deki birinci önceliklerinin terör örgütü El Kaide’ye yönelik terörle mücadele çabaları olduğuna işaret eden Psaki, Husiler’in de El Kaide’nin Yemen’de güçlenmesini veya başarıya ulaşmasını istemediğine dikkat çekerek, “Dolayısıyla, terörle mücadele çabaları devam ediyor” dedi.

Psaki, başka bir soru üzerine de Husiler ile İran arasındaki ilişki noktasındaki “rahatsızlıklarını” tekrar dile getirdi.

Bu arada, ABD Dışişleri Bakanlığı, hükümetin ve ardından Cumhurbaşkanı’nın istifasını sunduğu Yemen’deki büyükelçiliğinde görevli ABD vatandaşı personelinin sayısını azalttığını açıkladı. 

Husiler protesto edildi

Yemen’in başkenti Sana’da bir grup gösterici, cuma namazı öncesi Husi Ensarullah Hareketi’ni protesto etti.

Başkentteki Değişim Meydanı’nda bir araya gelen göstericiler adına yapılan basın açıklamasında, ”Yemen Devrimi yeniden başlayacak ve 2011’de olduğu gibi yeniden çadırlarımızı kurarak ülkeyi kaosa terk etmeyeceğiz. Husilerin ilerleyişine karşı barışçıl yollarla, 2011 ruhu ile direneceğiz” ifadeleri kullanıldı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X