Husilere ültimatom

Suudi Arabistan Yemen’deki Husilere ait hedefleri bombalarken, Husi milislerine de teslim olmaları için üç gün süre verdi. Riyad ayrıca Tahran’ı da sert bir şekilde uyardı.

Husilere ültimatom

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyona bağlı savaş uçaklarının, Sana’da havaalanının yanı sıra Duleymi Askeri Üssü ve birçok silah deposuna hava saldırıları düzenlediğini söyledi.

Koalisyon uçaklarının Aden’in kuzeyindeki Dar Sad beldesinde Husilerin kontrolündeki hükümet kompleksini de bombaladığını, uçakların Husilerin Şebve kentini ele geçirmesi ardından ilk hava saldırıları gerçekleştirdiğini ifade etti. Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, koalisyon uçakları eski Aden limanı, Hadid Dağı ve Akabe bölgelerini bombaladı. Mualla ve Hadid Dağı’ndaki Husilere ait hedefler yaklaşık yarım saat koalisyon güçleri tarafından denizden de füzelerle vuruldu.

HUSİLERE ÜLTİMATOM

Aden kentindeki Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi yanlısı 4. Askeri Bölge Komutanlığı ise Husi milisleri ve yanında savaşan devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdalllah Salih’e bağlı güçlere teslim olmaları için üç gün süre verdiğini duyurdu. Komutanlık yaptığı açıklamada, süre ile ilgili daha fazla ayrıntı vermedi.

GEREKENİ YAPARIZ

Suudi Arabistan ayrıca bölgeye savaş gemisi gönderen İran’ı da sert bir şekilde uyardı. Yemen’e düzenlenen operasyonun Sözcüsü Tuğgeneral Ahmed Asiri, İran’ın, Aden Körfezi’ndeki Babu’l-Mendeb Boğazı’na gönderdiği filodan militanlara silah veya yardım ulaştırılması durumunda, koalisyonun, uygun cevabı verme hakkı doğacağını söyledi.

PAKİSTAN’TARAFSIZ’

Pakistan parlamentosu, Suudi Arabistan öncülüğünde Yemen’e yönelik düzenlenen askeri operasyona katılmama kararı aldı.

Kararda, Suudi Arabistan’ın toprak bütünlüğünün korunması için ise Pakistan’ın gereken desteği vereceği ifade edildi.Pakistan Maliye Bakanı İşak Dar tarafından sunulan ve Pakistan’ın tarafsız kalmasını öngören karar tasarısı parlamentoda oy birliği ile kabul edildi. 

Aynı zamanda Yemen’de bir ateşkes uygulanması ve ulusal barış görüşmelerinin yeniden başlatılması çağrısı da tasarıda yer alan maddelerden biri. Parlamentonun kararı, yoğun bir diplomasi trafiğinin ardından geldi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X