İdam kararına ABD’den tepki

Mısır’da darbeyle görevinden uzaklaştırılan eski cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve diğer 105 kişiye idam cezası verilmesi üzerine, ABD karardan derin kaygı duyduklarını açıkladı.

İdam kararına ABD’den tepki

Mısır’da eski cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin idama mahkum edilmesine ABD’den ilk tepki geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, “Bir kez daha Mısır mahkemesinin, eski cumhurbaşkanı Muhammed Mursi de dahil olmak üzere 100’den fazla sanığa verdiği toplu idam kararından derin kaygı duyuyoruz” dedi.

Toplu yargılamalar ve mahkumiyetlere yönelik tepkilerini sürekli dile getirdiklerini ifade eden Amerikalı yetkili, bu uygulamaların Mısır’ın uluslarlararası yükümlülüklerine ve hukukun egemenliğine aykırı olduğunu kaydetti. BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq da, Genel Sekreter Ban Ki-mun’un Mısır’da eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve diğer 105 kişi hakkında idam kararı verilmesini ‘ciddi bir endişeyle not ettiğini’ söyledi. Ban’ın BM’nin idam cezasına karşı pozisyonunu yinelediğini ifade eden Haq, Genel Sekreter’in Mısır’da tüm taraflardan barış, istikrar ve hukukun üstünlüğünü destekleyecek adımlar atmasını istediğini dile getirdi. Haq, “Genel Sekreter, kararın temyize götürülebileceğini göz önünde bulundurarak süreci yakından takip etmeyi sürdürecek” diye konuştu. 

Öte yandan Mursi’nin darbeyle görevinden uzaklaştırılmasından bu yana verilen idam kararlarından 7’sinin infaz edildiği bildirildi. İdam talebiyle dosyaları Müftülüğe gönderilen bin 480 kişiden 479’unun da temyiz ve itiraz yolu açık olmak üzere ölüm cezasına çarptırıldığı belirtildi.

KARADAVİ’NİN AÇIKLAMASI

İdam kararına ilişkin dosyası müftülüğe sevk edilenler arasında yer alan Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi, “Bu idam kararlarının hiçbir kıymeti yok. Uygulanması da mümkün değil” ifadelerini kullandı. Kendisine şiddete teşvik suçlaması yöneltilmesinden şaşkınlık duyduğunu kaydeden Karadavi, “İnsanların, zalime ve batıla karşı harekete geçme, devrim yapma hakkı vardır” görüşünü bildirdi.

Gıyabi yargılandığı davada hakkında idam kararı verilenler arasında bulunan Amerikan Üniversitesi Öğretim Üyesi İmad Şahin de tüm suçlamaları reddettiğini, idam kararını kabul etmediğini söyledi. Merkezi Cenevre’de bulunan El-Kerame Uluslararası Hukuk Merkezi Mısır Sorumlusu Ahmed Muferreh de, idam kararının yargının meşruiyetine darbe indirdiğini dile getirdi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X