‘İdamı teyit edemedik’

Kuzey Kore’de Savunma Bakanı’nın, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’a ‘saygısızlık yaptığı’ suçlamasıyla uçaksavarlarla kurşuna dizilip idam edildiğini öne süren Ulusal İstihbarat Servisi, Perşembe günkü açıklamasında ise ‘idamın teyit edilemediğini’ duyurdu.

‘İdamı teyit edemedik’

Güney Kore medyasının aktardığına göre, Kuzey Kore Ulusal İstihbarat Servisi, Çarşamba günü parlamentoya verdiği brifingde, Savunma Bakanı Hyon Yong-Chol’un, 30 Nisan’da Kim Jong-un’un da katıldığı bir törende ‘uyuya kaldığı için idam edildiğini’ söylemişti.

Güney Kore medyasının duyurduğu haber, daha sonra uluslararası basına da yansımıştı.

Fakat, Kuzey Kore’den gelen bilgiler bağımsız kaynaklar tarafından doğrulatılamıyor.

AFP haber ajansına konuşan bir istihbarat sözcüsü, Hyon’un ‘tasfiye edildiğini’ belirtti ve “Hyon’un idam edilmiş olabileceğine istihbarat raporları var, fakat bu henüz doğrulanamadı” dedi.

AFP, Savunma Bakanı’nın durumuyla ilgili karmaşanın İstihbarat Servisi’nin parlamentoyu bilgilendirme yöntemi ve brifingin aktarılma şeklinden kaynaklandığını yazıyor.

Devlet televizyonunda görüldü

Kapalı kapılar ardında yapılan bilgilendirme toplantılarının ardından seçilen bazı milletvekilleri brifingle ilgili bilgileri Güney Kore medyasıyla paylaşıyor. Ulusal İstihbarat Servisi ve medya arasında doğrudan bir bağ kurulmuyor.

Milletvekillerine göre, İstihbarat Servisi Hyon’un ‘sadakatsizliği ve Kim Jong-un’un da katıldığı bir törende uyuya kaldığı gerekçesiyle tasfiye edildiğini’ söyledi.

Bu bilginin doğrulanması, Hyon’un, Pyongyang’da Kim Jong-un’un amcası Jang Song-Thaek’in 2013 yılı Aralık ayında idamından sonra, yönetimden uzaklaştırılan en üst düzey yetkili olması anlamına geliyor.

Fakat Hyon’un görüntüleri Kuzey Kore devlet televizyonunda paylaşılmaya devam ediyor.

AFP’nin haberine göre muhalif milletvekili Shin Kyoung-Min yerel bir radyo kanalına açıklamasında, ‘tasfiye edilmiş olmasına rağmen’ Hyon’un görüntülerinin televizyonda yayınlanmasının ‘tuhaf olduğunu’ söyledi. Savunma Bakanı’nın Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’la beraber görüntüleri en son 12 Mayıs’ta yayınlandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X