İdil’de PKK’ya büyük darbe!

Şırnak’ın İdil ilçesinde, güvenlik güçlerinin, terör örgütü PKK mensuplarına yönelik yürüttüğü 20 gün süren “Şehit Özel Harekat Polisi Ersin Yıldırım Operasyonu” ile örgüte büyük darbe vuruldu.

İdil’de PKK’ya büyük darbe!

İdil’de teröristlerin yakalanması, patlayıcılarla tuzaklanan çukurların kapatılması, barikatların kaldırılması, halkın can ve mal güvenliğinin sağlanması için ilan edilen sokağa çıkma yasağının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri ve emniyet unsurlarınca 18 Şubat’ta başlatılan “Şehit Özel Harekat Polisi Ersin Yıldırım Operasyonu”nun 20. gününde ilçe teröristlerden temizlendi.

Operasyonlarda, terör örgütü PKK’nın sözde ilçe yöneticileri ile dağ kadrosundan gelerek ilçedeki saldırılara katılan mensuplarının da aralarında bulunduğu 114 terörist etkisiz hale getirildi. 

Çalışmalarda, çoğu el yapımı patlayıcılarla tuzaklanmış 175 barikat kaldırıldı, 56 çukur kapatıldı, 11 ton ağırlığında 401 el yapımı patlayıcı imha edildi.

Teröristlerin saldırıları sonucu 5’i asker, 3’ü polis memuru 8 güvenlik görevlisi şehit düştü.

Cehennem Deresi’nde hava destekli operasyon yapıldı

İdil ile Gabar Dağı arasında “Cehennem Deresi” olarak adlandırılan bölgede tespit edilen teröristlere yönelik hava destekli operasyon düzenlendi. Teröristlerle sağlanan sıcak temasta ilçeye sızmaya çalıştığı belirlenen 3’ü kadın 12 örgüt üyesi etkisiz hale getirildi.

Süpürme operasyonu ile teröristler çembere alındı

Güvenlik güçleri ilçede sokağa çıkma yasağı ilan edilmesinin ardından Yeni Mahalle ve Turgut Özal Mahallesi’nde süpürme operasyonuna başladı. Yeni Mahalle’den kaçan teröristlerin geçtikleri Turgut Özal Mahallesi’ndeki Bener Jordon İlkokulunu karargah gibi kullanmalarının ardından bölge çembere alındı.

Teröristlerin kaçış yollarını kapatan emniyet güçleri “teslim ol” çağrısında bulunurken, PKK’lı teröristler el yapımı patlayıcılarla ve evlerin duvarlarına açtıkları deliklerden ateş ederek güvenlik güçlerini bölgeden uzak tutmaya çalıştı. Terk ettikleri evleri ve okulları yakarak dar bir alanda sıkışan teröristleri yakalamaya çalışan özel birlikler her geçen gün çemberi daralttı.

Dün, Bener Cordan İlkokulunda aralarında örgütün sözde ilçe yöneticilerinin de bulunduğu 19 teröristin etkisiz hale getirilmesiyle ilçenin tamamı teröristlerden arındırılmış oldu.

Güvenlik güçleri, sokağa çıkma yasağının halen devam ettiği İdil’de çukurları kapatmak, barikatları kaldırmak, tuzaklanan patlayıcıları imha edip ilçede huzuru tesis etmek için çalışmalarını sürdürüyor.

Çok sayıda tuzaklanmış patlayıcı var

Vatandaşların güvenlik endişesiyle terk ettiği, teröristlerin üs gibi kullandığı evlerdeki arama tarama çalışmaları da devam ediyor.

El yapımı patlayıcıların çoğunluğunu evlerin bahçelerine tuzaklayan teröristlerin, evlerdeki dolap, beşik, soba, buzdolabı, tencere ve valizler ile kapıların arkasına da patlayıcı yerleştirdiği ortaya çıktı.

Amonyum nitratla hazırlanan, güçlendirmek için yangın ve mutfak tüpünün içine tuzaklanan patlayıcılar, tespit edildikleri yerlerde bomba imha uzmanlarınca etkisiz hale getiriliyor.

İlçe genelinde teröristlerce tuzaklanmış çok sayıda patlayıcı bulunduğunu belirten güvenlik kaynakları, bomba imha ekiplerinin çalışmalarının bir süre daha devam edeceğini bildirdi.

Terör örgütü PKK mensuplarının operasyon süresince kullandıkları vatandaşlara ait çok sayıda evi ateşe verdiği de belirtildi.

Operasyon öncesi petrol sevkıyatı durduruldu

Operasyonlarda 11 ton patlayıcı imha edildiğine dikkati çeken güvenlik yetkilileri, teröristlerin ilçe merkezinden geçen BOTAŞ’a ait petrol boru hattına sabotaj düzenlediğini ancak petrol sevkıyatının operasyon başlatılmadan durdurulması sayesinde saldırının boşa çıkarıldığını kaydetti.

Teröristler tüneller ve siperler oluşturdu

Örgüt mensuplarının parke taşları ile sokaklarda tüneller oluşturduğu, evlerin duvarlarını delerek geçiş sağladıkları, saklandıkları evlerin zemininde siper yaptıkları belirlendi.

Güvenlik güçleri, örgüt üyelerine ait 5’i keskin nişancı olmak üzere 47 uzun namlulu silah, 5 roketatar, 6 tabanca, aralarında zırh delici mermilerin de bulunduğu çok miktarda fişek, 144 el bombası, patlayıcı yapımında kullanılan malzeme, bir ton amonyum nitrat, çok sayıda örgütsel doküman ve bol miktarda yaşam maddesi ele geçirdi.

Keskin nişancı ve patlayıcı eğitimi verilmiş

Etkisiz hale getirilen teröristlerin üzerlerinde patlayıcı yapımına ilişkin çok sayıda doküman ile şifreli talimatlar bulundu. Teröristlerin, yeni katılan örgüt mensuplarına patlayıcı ve keskin nişancı eğitimi verdiği, daha sonra sınava tabi tuttuğu belirlendi.

Güvenlik güçleri operasyonlarını sürdürürken ilçede sağlık hizmetlerinin aksamaması için üst düzey önlem alındı. Sağlık Bakanlığına ait ikisi zırhlı olmak üzere 5 ambulans ile hasta sevki gerçekleştirilirken, İdil Devlet Hastanesinde 110’u çocuk, 895’i yetişkin olmak üzere bin 5 hasta tedavi edildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X