Şam yönetimi, muhaliflerin silahlarıyla birlikte, Rusya ile Türkiye arasında Eylül 2018’de Soçi kentinde imzalanan İdlib mutabakatındaki gerginliği azaltma bölgesinden çekilmeleri şartıyla, perşembe gece yarısı itibarıyla ateşkes uygulamayı kabul etti.
Son dört aydır ağır hava saldırılarının hedefindeki İdlib’te ateşkes ilanından sonra Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi, İdlib’de ateşkes sağlandığına dair açıklamayı Türkiye’ye yapılmış bir çağrı olarak niteledi.
Kazakistan’ın başkenti Nursultan’da yapılan Astana görüşmelerinin 13. turu sonunda basın toplantısı düzenleyen Caferi, “Ateşkes açıklaması, Türk tarafı ve niyetleri için bir sınama olacak. Aynı zamanda bu, Suriye hükümetinin Astana sürecini desteklediğinin onayıdır” açıklamasını yaptı.
RUSYA’DAN İLK AÇIKLAMA
Bu arada ateşkes hakkında ilk açıklama Rusya Devlet Başkanı Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Alexander Lavrentiev’den geldi. Kazakistan’da yapılan Suriye konulu 13’üncü Astana formatlı Garantörler Toplantısı’na katılan Lavrentiev, “Suriye hükümetinin ateşkes uygulama kararını gayet tabii ki memnuniyetle karşılıyoruz” açıklamasını yaptı.
Türkiye, İran ve Rusya’dan heyetler çarşamba günü Suriye’deki gelişmeleri ele almak üzere Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da bir araya geldi. Toplantının gündeminde İdlib ve Suriye’nin kuzeydoğusundaki gelişmeler, insani durum, esir değişimi, cansız bedenlerin teslim edilmesi, kayıp kişilerin aranması ve çatışan taraflar arasında güven artırıcı önlemler yer aldı.