İhracat kısa ayda yüzde 5,1 arttı

Şubat ayında ihracat 11,2 milyar dolar olarak kayıtlara geçti. TİM Başkanı Büyükekşi, eksik güne rağmen yüzde 5,1 artışa imza atan ihracatçıları kutladı. Büyükekşi, ABD, Çin, İsrail pazarlarındaki yüksek performansa dikkat çekti.

İhracat kısa ayda yüzde 5,1 arttı

AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK

İhracat bir iş günü eksik olan şubatta, geçen yılın eş döneminde kayıtlara geçen rakamın üzerine çıktı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ihracat rakamlarını Bursa’da Durmazlar Makina’da düzenlenen basın toplantısı ile açıkladı. Buna göre, şubatta ihracat geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 5,1 artışla 11 milyar 296 milyon dolar oldu. Ocak-şubat döneminde ise dış satım yüzde 9,6 yükselişle 21,8 doları aştı. Şubatta otomotiv yüzde 121,5 artış hızı ile 2 milyar 230 milyon 199 bin dolarlık ihracata imza atarak, liderliğini sürdürdü. Bunu yüzde 18,6 yükseliş ve 1 milyar 348 milyon 439 bin dolar ihracat rakamı ile kimyevi maddeler ve mamülleri takip etti. Söz konusu dönemde yüzde 9,1 kayıp yaşayan hazır giyim ve konfeksiyon ise 1 milyar 288 milyon 928 bin dolarla üçüncü sırada yer aldı. En yüksek oranlı artış yüzde 82,3’le zeytin ve zeytinyağı, yüzde 64’le de mücevher sektörlerinde kaydedildi. 

BURSA İKİNCİ SIRADA

Miktar bazında ihracat, şubatta yüzde 10,2 artarak 9,4 milyon ton oldu. Söz konusu dönemde en fazla ihracat yapılan 5 ülke Almanya, İngiltere, Irak, İtalya ve ABD şeklinde sıralandı. En dikkat çekici artışlar, Çin, İsrail ve ABD’de gerçekleşti. Bu ülkelere ihracat, sırasıyla yüzde 67, 27,8 ve 26,5 yükseliş kaydetti. En fazla dış satıma imza atan üç il; 4 milyar 726 milyon 491 bin dolarla İstanbul, 1 milyar 148 milyon 932 bin dolarla Bursa ve 1 milyar 42 milyon 286 bin dolarla Kocaeli şeklinde sıralandı. Sakarya, şubat ayında en fazla ihracat yapan 10 il arasında yüzde 167 artış hızı ile fark yarattı.

ABD PAZARINDA GÜÇLÜ ARTIŞ

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, şubatta eksik güne rağmen ihracatı yüzde 5,1 artırmayı başaran ihracatçıları kutladı. Miktar bazında dış satımın yüzde 10,2 arttığını, son 12 aylık ihracatın bir önceki yıla göre yüzde 2,6 yükselişle 143 milyar 218 milyon dolara ulaştığını dile getiren Büyükekşi, pazarlara yönelik değerlendirmelerde de bulundu. Geçen ay en dikkat çekici artışların Çin, İsrail ve ABD’de görüldüğüne işaret eden Büyükekşi, ”Son 3 çeyrektir İhracat Eğilim Anketlerinde ABD, hedef pazar tercihlerinde liderliği kimseye kaptırmadı. Bu ülkedeki güçlü ihracat artışının sürmesini bekliyoruz” diye konuştu.

300 BİN İSTİHDAM HEDEFİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı istihdam seferberliği doğrultusunda koyduğu 2017’de ek 300 bin istihdam hedefi için çalışmalara başladıklarını dile getiren Mehmet Büyükekşi, Geçtiğimiz hafta en çok ihracat gerçekleştiren ilk 2 bin firmamıza, 60 ihracatçı birlik başkanı ve tüm yönetim kurulu üyelerimize mektup gönderdik. Önümüzdeki dönemde Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Çalışma Bakanımızın teşrifleri ile bu konuda bir toplantı gerçekleştireceğiz” ifadesini kullandı. Büyükekşi, üyelerine yüz yüze, telefon ve e-posta yoluyla istihdam destekleri konusunda danışmanlık hizmeti verdiklerini belirterek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun bakanlıktan 5 kişiyi danışmanlık yapmaları için görevlendirdiğini aktardı. Büyükekşi, ”İnanıyorum ki; ihracatçılar olarak hep beraber bu seferberliğe önemli katkı sağlayacağız” değerlendirmesinde bulundu.

CEO’LARDAN YABANCILARA DAVET

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci liderliğinde, Türkiye İmaj Kampanyası çalışmalarına tam gaz devam ettiklerini kaydeden Büyükekşi, mart ayında, aralarında Amerika, Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin bulunduğu toplam 7 ülkenin TV, gazete, dergi ve açık hava mecralarında ülke tanıtımı yapılacağını anlattı. Büyükekşi, ”O ülkenin önde gelen firma üst yöneticileri (CEO), kendi cümleleriyle bizi anlatacaklar. Kendi insanlarını ülkemizi keşfe davet edecekler. ‘Türkiye’ye gelin, hikayenizi keşfedin’ diyecekler” ifadelerini kullandı.

KERDEŞİNİZ DURMAZ’A CESARET VERDİNİZ

Durmazlar Makina Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz, Bursa’sa sadece kendi içinde bulundukları organize sanayi bölgesinin yılda 6 milyar dolarlık bir ihracatı olduğunu hatırlattı. Bursalı sanayiciler olarak üretmeye devam edeceklerini ifade eden Durmaz, ”Sizlerin bugün burada olması kardeşiniz Hüseyin Durmaz’a bilin ki onur, cesaret ve moral veriyor. Eğer ki kardeşiniz Hüseyin Durmaz moralli olursa çalışanlarına moralini aşılar. Çalışanlarımız yaptıkları işte dünyanın 80 değil 180 ülkesinde en başarılı şekilde ülkemizi temsil eder” dedi.

BURSA TÜRKİYE’YE GÜÇ KATIYOR

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay da, bütün söylemlerinde ekonomik savaşın en büyük cephanesinin üretim olduğunu ifade etiklerini vurguladı. İhracatın çok önemli olduğunun altını çizen Burkay, ”İhracata dayalı büyüme modelleri çok önemli. Bu anlamda da Bursa sadece kente değil Türkiye’ye güç katan bir bölge. 2016 yılında Bursamız 13 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirdi. İhracatımız ocak ayında yüzde 30’un üzerinde arttı. Türkiye ortalamasının neredeyse 2 katı. Gözüken şu ki Bursa gerçekten Türkiye ekonomisine, ihracatına önemli katkılar koyan önemli bir merkez” diye konuştu. Vali İzzettin Küçük ise işadamlarına, ”Türkiye son 15 yıldır ekonomi alanında önemli bir başarı hikayesi yazdı. Bunun en önemli mimarları sizlersiniz” diye seslendi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X