İhracatçı ithalata başladı

İspanya’daki kuraklık nedeniyle fiyatların yükseleceği söylentisi üreticiyi zeytinyağını stoklamaya yöneltti. İhracatçı, tarihte ilk kez ithalat yolunu seçti.

İhracatçı ithalata başladı

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Gürkan Renklidağ, devlet destekleriyle zeytin ağacı sayısını hızla artıran ve bu yıl 190 bin tonluk bir zeytinyağı rekoltesi hedefleyen sektörün ‘rekor kırma’ beklentisiyle girdiği 2015 sezonunda kabus yaşadığını söyledi.

Hasat öncesi dünyanın en büyük üreticisi olan İspanya’da kuraklık nedeniyle üretimin düşeceği, bunun da dünya fiyatlarını yükselteceği beklentilerinin sıklıkla dile getirildiğini belirten Renklidağ, geçen sezonun yok yılı olmasından sezona stoksuz girilmesinin de etkisiyle ürün henüz dalındayken fiyatların katlanmaya başladığını anlattı.

BU FİYATLA MÜMKÜN DEĞİL

Üreticinin ‘fiyatlar daha yükselecek’ beklentisiyle mecbur kalmadıkça ürün satmamayı tercih ettiğini, işi zeytinyağı olmayan bir çok yatırımcının da yağ stoklamaya başladığını dile getiren Renklidağ, şu bilgileri verdi: ‘Üretici malını pazara indirmeyince sızma yağın üreticiden alım fiyatı kilogramda 12,5 lira seviyesine gelerek rekor kırdı. Bunun üzerine 2,5 lira masraf koyarsanız 15 lira yani 6 dolar eder. Bu fiyatla ihracat yapmak mümkün değil. Yapılan ihracatın ortalama kilogram fiyatı 4,7 dolar. Yani tonunda bin 300 dolar zararla ihracat yapıyoruz.’

MANTIK DIŞI

Piyasada oluşan kilidin mantık dışı olduğunu, 60 yıldır zeytinyağı işiyle uğraştığını, ilk kez bu kadar ilginç bir sezon gördüğünü anlatan Renklidağ, ürün ve pazar bol iken ihracatın olmadığı bir sezon yaşadıklarını anlattı.

İTHALAT ÜRETİCİNİN ZARARINA

Bazı ihracatçıların pazarlarını kaybetmemek için gümrük vergisini ödeyerek ithalat yapmak üzere bağlantı yaptıklarına dikkati çeken Renklidağ, şunları kaydetti: ‘Sektördeki 3 firma, yüzde 33 gümrük vergisini de ödeyerek İspanya ve Tunus’tan toplam 5-6 bin ton zeytinyağı ithalatı yapmak için bağlantı kurdu. Bu, Türk zeytinyağı tarihinde bir ilktir. İç piyasada fiyatlar o kadar şişti ki vergisiyle ithalat yapıp ihraç etmenin maliyeti dahi iç piyasadan almaktan daha karlı hale geldi. Sektörün geldiği bu durum, üreticinin de zararınadır. İnsanların kısa vadeli karları değil bu işin geleceğini düşünerek hareket etmesini diliyoruz.’

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X