İhracatçılardan destek çağrısı

2023 yılı hedefleri açısından yaşanan sorunlara dikkat çeken TİM başkanı Mehmet Büyükekşi, ”Yatırım, üretim ve ihracat için destek uygulamalarının daha etkin hale getirilmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi.

İhracatçılardan destek çağrısı

Türkiye’nin dış ticareti ile ilgili çok boyutlu bir analiz ihtiyacından yola çıkılarak ilki 2 yıl önce hayata geçirilen ‘Ekonomi ve Dış Ticaret Raporu’nun 3’üncüsü iyileştirmeler yapılarak yeniden hazırlandı.

Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) yapılan açıklamaya göre, rapor, meclisin Ekonomi Danışmanı Can Fuat Gürlesel tarafından TİM Ar-Ge ofisinin katkılarıyla hazır hale getirildi. Rapor, 2015 yılının dış ticaret verileri için kaynak bir kitap olma niteliğinden öte; ihracat politikası, dış ticarette hedefler, stratejik değerlendirme ve öneriler gibi bölümleriyle de ileriye ışık tutuyor.

KATMA DEĞER ARTMALI

Açıklamada rapora ilişkin değerlendirmeleri yer alan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ”2015 yılında dünya beklentilerin altında büyüdü. Dünya mal ticareti de emtia fiyatlarındaki düşüşler ile geriledi. Ancak ülkemizin imalat sanayi temelli üretici özelliği ön plana çıkarak gelişen ülkeler içinde avantaj sağlama eğiliminde. Ülkemiz, emtia fiyatlarında bu düşüşü maliyet düşüşü anlamında fırsata çevirmelidir” ifadelerini kullandı. Rapora göre son 4 yılın ikisinde net ihracatın büyümeye katkısının negatif olduğunu aktaran Büyükekşi, net ihracata dayalı daha hızlı büyümeler için ihracatta katma değerin artırılması gerektiğini vurguladı.

DAHA ETKİN DESTEK ŞART

Büyükekşi, geçen yıl ihracatta yaşanan düşüşe neden olan faktörlerden bahsederek, alternatif pazarlar geliştirme çalışmalarına çok daha fazla önem verilmesi gerektiğini bildirdi. 2023 ihracat hedeflerine ulaşabilmek için 2015 yılı için belirlenen alt hedefe ulaşmada zorlanıldığını kaydeden Büyükekşi ”Dünya ticaretinden aldığımız payı 2015 yılında artırmış olmamız, hedeflerimize ulaşmamız için yeterli değildir. Yatırım, üretim ve ihracat için çevre koşullarının iyileştirilmesi ve destek uygulamalarının daha etkin hale getirilmesi gerektiğine inanıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

FAYDALI BİR KAYNAK

Türkiye’nin başta ABD ve Çin olmak üzere büyük pazarlarda payını artırması gerektiğini belirten Büyükekşi, TTIP gibi uluslararası çapta etkin olabilecek serbest ticaret anlaşmalarına eş zamanlı katılımın zorunluluk haline geldiğini bildirdi. Büyükekşi, ”Rapor ilgili kurumlar, kuruluşlar ve en önemlisi ihracatçılar için faydalı bir kaynak ve yol haritası” ifadesini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X