İhracatçının yıl kaybetme korkusu

Bir an önce ülkeye katkı sağlayacak yeni hükümetin kurulmasını istediklerini belirten TİM Başkanı Büyükekşi, 1 yıldır yatırımlarda büyük bir düşüş yaşandığını kaydetti.

İhracatçının yıl kaybetme korkusu

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye’ye ve ekonomiye katkı sağlayacak bir hükümetin bir an önce kurulması gerektiğini söyledi. Koalisyonun kurulup bir an önce hayatın normal akışına dönmesini istediklerini belirten Büşükekşi, ‘Bizim birinci tercihimiz, bir an önce dengeli ve Türkiye’ye katkı sağlayacak hükümetin kurulması. Seçim olursa 2015 yılını kaybederiz. Bütün hedef bundan sonra 2016 yılı olur. Biz halbuki geçen sene bu zamanlar, ‘2015 yılında yapılacak seçimden sonra 4 yıl seçimsiz bir dönem yaşayacağız. Türkiye için çok önemli 2023 hedeflerine ulaşacağız. Bu 4 yılı çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor’ diyorduk. Aksi takdirde bir yılı kaybetmiş olacağız’ dedi.

 

14 MİLYAR $’LIK KAYIP BEKLENİYOR

Geçen ay önceki aylara göre ihracatta olumlu gelişme yaşandığını dile getiren Büyükekşi, yüzde 17-18’lik düşüşün yüzde 7-8’lere geldiğini kaydetti. Her ay pariteden 1,1 ila 1,3 milyar dolarlık bir kayıp yaşandığını ifade eden Büyükekşi, ”Biz yılbaşından önce bu paritedeki kaybı hesaplarken 1 yılda 8,5 milyar dolar bir eksi olacağını hesaplamıştık. Paritenin daha yüksek olacağını varsayıyorduk ama şu anda parite 1,10’a oturdu. Bu kaybın yaklaşık 14-15 milyar dolar olacağını revize ediyoruz’ diye konuştu.

AMBARGONUN KALDIRILMASI OLUMLU

Eylül ayından itibaren ihracat rakamlarında kayıp bazında artış olacağını düşündüklerini vurgulayan Büyükekşi, son olayların da ihracatta yansımalarının hissedileceğini belirtti. Mehmet Büyükekşi, İran’a ambargonun kaldırılmasının hem Türkiye hem de dünya açısından çok olumlu bir gelişme olduğunu söyleyerek, söz konusu ambargonun Türkiye’nin de birçok ürünü ihraç etmesinde önemli bir engel olduğunun altını çizdi.

AVANTAJ ELİMİZDEN GİDECEK

Büyükekşi, ‘Geçtiğimiz yıl sonunda İran ile 150 kalem malda tecritli mal anlaşması yaptık. Bunun da katkılarını hissediyoruz. İhracatımızda her ay yüzde 20 ila 30 arasında bir artış var.  Bu ambargo dönemiydi. Ambargo döneminden sonra inşallah daha fazla ihracatımıza katkı sağlayacak’ dedi. Türkiye’nin rakiplerinin artacağını ifade eden Büyükekşi, ‘Bizim orada bir avantajımız vardı. Bu avantaj elimizden gidecek. Serbest piyasa koşullarında çalışma imkanımız olacak ama her halükarda bizim uzun bir sınırımız var. Buradan daha büyük bir katkı sağlayacağımızı ümit ediyorum’ dedi. 

KİMSE YATIRIM YAPMIYOR

Büyükekşi, piyasadaki her olumlu ve olumsuz havanın kurlara yansıdığını dile getirdi. Mehmet Büyükekşi, geçen yıl özellikle euro ile ihracat yapanların hem rekabette hem de karlılıkta büyük sıkıntılar yaşadığına dikkat çekerek, ‘Kurlardaki iniş çıkışlar bize büyük zarar veriyor. Türkiye’de istikrar ve güven çok önemli. Sadece döviz açısından değil faizin düşmesi açısından da istikrar ve güven ortamı çok önemlidir. 1 yıldır yatırımlarda büyük düşüş var. Sanayici ve müteşebbis yatırım yapmıyor. Bu da belirsizlikten, istikrar ve güven ortamındaki bozulmadan kaynaklanıyor’ diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X