İhracatın GSYİH’deki payı zirveye ulaştı

Türkiye’nin 2015’te pek çok ülkeden daha iyi bir performans gösterdiğini dile getiren TİM Başkanı Büyükekşi, böylece dünya pazarındaki ihracat payının arttığını kaydetti.

İhracatın GSYİH’deki payı zirveye ulaştı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2015 yılında mal ihracatının Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’daki (GSYİH) payının yüzde 20 ile şimdiye kadar en yüksek düzeyine çıktığını açıkladı. 

Büyükekşi, “Küresel ticarette son verilere göre yüzde 11,1 oranında daralma meydana geldi. Öyle ki ticaret neredeyse 5 yıl geriye dönüp 2010’daki düzeyine indi. 2010 yılında dünya ticaret hacmi 15,2 trilyon dolar seviyesinde iken, 2015’te 16,5 trilyon dolar olacağı tahmin ediliyordu. 2014 yılında ise bu rakam 18.1 trilyon dolardı. Türkiye olarak bizim ihracatımız da düşen emtia fiyatları, değer kazanan ABD doları ve çevre ülkelerdeki sorunlar nedeniyle 2015 yılında yaklaşık 144 milyar dolara indi. Bu yaklaşık yüzde 9’luk bir gerileme anlamına geliyor. Yani dünyadaki pek çok ülkeden daha iyi bir performans gösterdik. Bu dünya ihracatındaki payımızın arttığı anlamına geliyor” dedi.

PAZAR PAYI EN YÜKSEK SEVİYEDE

Büyükekşi, TİM’in yaptığı hesaplama ve tahminlere göre Türkiye’nin 2015 yılında hem dünya ihracatındaki payını hem de Avrupa Birliği (AB) pazarındaki ve petrol ihraç eden ülkeler pazarındaki payını şimdiye kadarki en yüksek seviyesine çıkardığını vurguladı.

Dünyanın önde gelen petrol ihracatçısı ülkelerini incelediklerini dile getiren Büyükekşi, bu ülkeler arasında ihracatı yüksek oranda petrole bağımlı olan 14 ülkenin belirlendiğini kaydetti. 

Dünya petrol ihracatının yüzde 70’ten fazlasını yapan bu ülkelerin Irak, Cezayir, Libya, Venezuela, Azerbaycan, Nijerya, Katar, Suudi Arabistan, Kazakistan, Rusya, Kolombiya, Norveç, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve İran olduğunu belirten Büyükekşi, Türkiye’nin bu ülkelerin dünyadan ithalatları içindeki payının 2014’te yüzde 3,1 iken, 2015’te yüzde 3,3’e yaklaştığını söyledi.

AZALMALARA KARŞI ÖNLEM

Azalan petrol gelirlerine rağmen bu ülkelerdeki pazar payının 2015’te az da olsa arttığını ifade eden Büşükekşi, “Bunun yanı sıra dünya ihracatından aldığımız pay ve AB ülkelerinin ithalatından aldığımız pay da en yüksek düzeyine ulaştı” diye konuştu. Mehmet Büyükekşi, Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak ihracat gelirlerinde yaşanacak olası azalmalara karşı önlemler aldıklarını ve ihracatı hem pazar hem de ürün çeşitlendirmesi yoluyla artırmaya dönük çalışmalara devam ettiklerini kaydetti.

İLK KEZ YÜZDE 20’YE ÇIKTI

Büyükekşi, “Orta Vadeli Program’da (OVP) 2015’i 722 milyar dolar seviyesinde GSYİH ile tamamladığımız tahmin ediliyor. Bu durumda ihracatın GSYİH’deki payı yüzde 20 seviyesine çıkmış olacak. Yüzde 20 şu ana kadar hiç görülmeyen bir düzey. Dolayısı ile mal ihracatımızın ilk kez ekonomimizin beşte birini oluşturduğunu söyleyebiliriz. 2000’li yıllarda ihracatımızdaki ciddi artışa rağmen GSYİH’ye oran olarak incelendiğinde yüzde 15-16 civarında süregiden bir seyir vardı. 2012’den itibaren ciddi bir sıçrama gördük. 2015’te ise ilk kez yüzde 20’ye ulaşmış oluyoruz” dedi. 

TÜRKİYE’NİN GELECEĞİ İHRACAT

Büyükekşi, ihracatın ekonomideki payının artmasının hep istedikleri ve üzerinde çalıştıkları bir konu olduğunu belirtti. Büyükekşi, “Amacımız, ihracat kompozisyonumuzda teknoloji ve katma değer yoğunluğunu yükseltmek. Bunu sağlamanın yolu da inovasyon, Ar-Ge, tasarım ve markalaşmadan geçiyor. Türkiye’nin geleceğinin ihracat, ihracatın geleceğinin inovasyona dayalı katma değer olduğuna inanıyor, TİM olarak bu alanların her birinde çalışmalarımıza devam ediyoruz” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X