İhracatta büyük sıkıntı oluşturmaz

Yunanistan’ın iflas etmesinin Türkiye ihracatına büyük etkisi olması beklenmiyor.

İhracatta büyük sıkıntı oluşturmaz

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, rakamlara bakıldığında Türkiye’nin hazır giyim ihracatı açısından Yunanistan’ın yüzde 0,7’lik pay ile önemli bir yer tutmadığını, ancak ülkenin yaşadığı kriz nedeniyle kendi içinde ciddi kayıplardan söz edilebileceğini ifade etti. 

Türkiye’nin Yunanistan’a ihracatının 2014 yılında 2013’e göre yüzde 9,1 artış ile 116 milyon dolara yükselerek 25’inci sıraya çıktığını dile getiren Tanrıverdi, ‘Yılın ilk 5 ayına baktığımızda ihracatımızda yüzde 19’luk bir kayıp gözlemliyoruz. Bu zaman diliminde 41,3 milyon dolarlık satış gerçekleştirdik. Haziran ayında bu seyrin daha da derinleştiğine inanıyorum. Yunanistan ekonomisinde kısa vadede bir toparlanmadan söz etmek çok mümkün görünmüyor. Bu nedenle yıl sonunda Yunanistan’a ihracatımızın 2014’ün altında kalacağını düşünüyorum’ dedi.

ÜRETİM EKONOMİSİ FARKI

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sami Kariyo ise ekonomik kriz yaşayan Yunanistan’da Türk markaların, az sayıdaki mağazalarının tamamını kapattığını belirtti. Türkiye olarak buradan çok önemli dersler çıkarılması gerektiğine inandığını aktaran Kariyo, Türkiye’nin büyük bir üretim ülkesi olduğunu ve bu özelliğini hiçbir zaman yitirmemesi gerektiğini kaydederek, şunları kaydetti: ‘Diğer yandan yetkinliklerimizi artırmak durumundayız. Yunanistan bugüne kadar turizm ve gemicilik alanında kendini geliştirdi. Ancak kriz zamanı bu iki alana sıkıştığında ülke ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldı. Türkiye olarak hiçbir zaman bu tehlikeye kapı aralamamamız üretim ve yetkinliklerimizi çoğaltmamız gerekir.’

EURO BİZİ SIKINTIYA SOKAR

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Şeref Fayat, Yunanistan’ın temerrüte düşmesinin Türk hazır giyim sektörü için çok büyük bir pazar olmadığından büyük sıkıntı oluşturmadığını bildirdi. Bu sürecin Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkması durumunda sorun olacağını anlatan Fayat, ‘Çünkü böylesi bir durumda Euro dolar karşısında değer kaybeder. Bu da ana pazarımız Avrupa olduğu için bizi sıkıntıya sokar. Kanaatimce Avrupa böyle bir riski göze alamaz. Bu nedenle son dakikada da olsa bir çözüm yolunun bulunacağına dair inancımı koruyorum’ ifadelerini kullandı.

BANKALARIN DURUMU KORKUTUYOR

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Hüseyin Çetin, Yunanistan’a ayakkabı ihracatını 2014’te bir önceki yıla oranla yüzde 50 artırarak, 10,5 milyon dolara çıkardıklarını kaydetti. Bu yıl da yüzde 50 artış beklerken, ekonomik kriz nedeniyle ilk 6 ayda yüzde 3,5 düşüşle karşılaştıklarını anlatan Çetin, şöyle devam etti: ”Ocak-haziran arasında Yunanistan’a ihracatımız 5,1 milyon dolar oldu. Ekonomik kriz yüzünden ödeme sıkıntıları baş gösterdi. Şu anda üreticilerimize vadeli alım teklifi yapıyorlar, ancak yüksek ödeme riski nedeniyle firmalarımız buna yanaşmıyor. Çünkü bankaların güvenilirliği yok. Ne zaman bu sorunlar aşılırsa o zaman Yunanistan’a gerçekleştirdiğimiz ihracat yeniden eski günlerine döner.’

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X