İhracatta UİB farkı

Türkiye genelinde yüzde 19 olan ihracat artışı, Bursa’dan dışa açılan kapı UİB’de yüzde 30’a ulaştı. 2,8 milyar dolarlık dış satımın 2,4 milyar dolarını performansını geçen yılın yüzde 34,6 üzerine taşıyan otomotiv tek başına gerçekleştirdi.

İhracatta UİB farkı

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB), mart ayında 2,8 milyar dolarlık dış satıma aracılık etti. UİB Koordinatör Başkanı Orhan Sabuncu, geçen yılın eş dönemine kıyasla yüzde 30,68 artış hızına ulaşıldığını belirterek, yılın ilk üç aylık döneminde ise yüzde yüzde 24,24 yükseliş oldu ve UİB’de geriye dönük 12 aylık ihracat yüzde 15,44 artışla 25,9 milyar dolar olarak kaydedildi” dedi. 

Mart ayında Birlik bünyesinde otomotiv sektörünün yüzde 34,63 artışla 2 milyar 436 milyon dolarlık ihracata imza attığını ifade eden Sabuncu, diğer sektörlerin performansı ile ilgili şu bilgileri verdi: 

”Aynı dönemde tekstil yüzde 10 yükselişle 110,2 milyon dolar, hazır giyim ve konfeksiyon yüzde 20 artışla 52,2 milyon dolar, meyve sebze mamulleri yüzde 22,14 performansla 12,6 milyon dolarlık dış satıma imza attı. UİB kanalıyla mart ayında yapılan yaş meyve sebze ihracatı ise yüzde 21,56 düşüşle 5,4 milyon dolar oldu.”

YEŞİL PASAPORT ÖNEMLİ DESTEK

Orhan Sabuncu, Resmi Gazete’de yayınlanan daha fazla ihracatçının yeşil pasaport almasını sağlayacak karar ve 2016 büyüme rakamlarıyla ilgili de değerlendirmelerde bulundu. Yeşil pasaport uygulamasının ihracatçılar açısından büyük önem arz ettiğini ifade eden Sabuncu, “İhracatçılar olarak işimiz gereği dünyanın birçok farklı noktasına seyahat ediyoruz ancak vize konusunda oldukça fazla zaman kaybına uğruyorduk. Bu durum ticari kayıplar yaşanmasına da sebebiyet veriyordu. Dolayısıyla dünyanın neredeyse her yerine vizesiz seyahat etme imkânı sağlayan yeşil pasaportun belirlenen kriterleri sağlayan ihracatçılarımıza verilecek olması çok memnun edici bir karardır. Bizler bu kararın tüm ihracatçılarımızı teşvik edeceğini ve ülkemizin dış ticaretine katkı sağlayacağını düşünüyoruz” diye konuştu. 

Uygulama ile ihracatçı firmaların küresel arenadaki rekabet edebilirlik seviyelerinin artacağını da kaydeden Sabuncu, yeşil pasaportun yeni pazarlara açılma noktasında da faydalı olacağını söyledi. 

BAŞARILI BİR TABLO

UİB Koordinatör Başkanı Sabuncu, geçtiğimiz yıl yaşanan küresel ve bölgesel sorunlar göz önüne alındığında 2016 büyüme rakamlarının olumlu değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizerek, “2016 yılı birçok açıdan çeşitli sıkıntıların yaşandığı bir yıl olarak geride kaldı. 3’üncü çeyrekte 1,3 küçülen Türkiye ekonomisinin 4’üncü çeyrekte yüzde 3,5 büyümesi önemli bir gelişmedir. Yılın tamamında yakalanan 2,9’luk büyüme rakamını da başarılı bir tablo olarak değerlendiriyorum.” dedi.  

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X