İhracatta UİB farkı

Türkiye genelinde yüzde 15,8 olarak gerçekleşen mayıs ayı ihracat artışı, Bursa’dan dışa açılan kapı Uludağ İhracatçı Birlikleri’nde (UİB) yüzde 26 oldu.

İhracatta UİB farkı

UİB’den yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin genel sekreterlik bazında en fazla ihracata aracılık ikinci birliği UİB, mayıs ayında 2,6 milyar dolara ulaştı. Bu rakam yılın ilk 5 ayında ise, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 22,54 artarak, 12,1 milyar dolara çıktı. UİB’in geriye dönük 12 aylık ihracatı ise yüzde 15,69 yükselişle 26,8 milyar dolar seviyelerinde gerçekleşti.

OTOMOTİV TAM GAZ

UİB çatısı altındaki birliklerden Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), geçen ay yüzde 30,93 artışla 2,3 milyar dolarlık ihracata imza attı. OİB’in 5 aylık dış satımı da yüzde 26,58 artışla 10,6 milyar dolar oldu. 

Geçen ay Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) kanalıyla yapılan dış satım yüzde 1,34 düşüşle 99 milyon dolara inerken, buna karşın Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) yüzde 1,66 artışla 45,1 milyon dolara ulaştı. Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin mayıs ayı ihracatı yüzde 9,37 azalarak, 12,1 milyon dolar oldu. Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nde ise yüzde 39,35 düşüş dikkat çekti.

REKOR BEKLİYORUZ

Açıklamada görüşlerine yer verilen UİB Koordinatör Başkanı Orhan Sabuncu, Birliğin 30. kuruluş yıl dönümü olan 2017’de rekor ihracat hedeflediklerini belirterek, ”Neredeyse ortalama bir ülkenin yıllık toplam ihracatına ulaşmış durumdayız” dedi. 

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü tarafından açıklanan ‘Üretim Reform Paketi’nin ihracatçıları heyecanlandırdığını ifade eden Sabuncu şunları kaydetti: 

”Yakın zamanda TBMM’den geçmesini beklediğimiz 77 maddelik ‘Üretim Reform Paketi’nin ekonomik büyümeyi hızlandıracağını düşünüyoruz. Üretim maliyetlerini düşürecek olan bu paket ile birlikte ihracata olan ilginin de artacağını öngörüyoruz. Biz ihracatçılar, ihracata dayalı büyüme modelini benimseyen bir Türkiye’nin yapısal reformlara devam etmesiyle küresel arenada çok daha iyi bir konuma geleceğin biliyoruz.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X