İhracatta yeni rekor

Türkiye, 2014 yılını bölgedeki siyasal çalkantılara ve dünyanın birçok ülkesindeki ekonomik sorunlara rağmen tarihin en yüksek seviyesi olan 157,6 milyar dolar ihracatla kapatmayı başardı.

İhracatta yeni rekor

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türkiye’nin ihracatının 2014 yılında yüzde 4 artışla 157,6 milyar dolara ulaştığını bildirdi.

TİM’den yapılan açıklamaya göre, 2014 yılının aralık ayında dış satımı, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,1 yükselişle 13 milyar 137 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Böylece Türkiye’nin 2014 yılının tamamındaki ihracatı yıllık bazda yüzde 4 artış kaydederek, 157 milyar 622 milyon dolara ulaştı. Bu rakam Türkiye Cumhuriyeti’nin yıllık ihracatta yeni rekoru oldu.

ŞAMPİYON OTOMOTİV

Geçen yılın ihracat şampiyonu 22 milyar 270 milyon dolarla otomotiv sektörü olurken, onu 18,7 milyar dolarla hazır giyim ve konfeksiyon, 17,8 milyar dolarla da kimyevi maddeler sektörleri takip etti. 2014 yılında en fazla dış satım artışına yüzde 38’le mücevher sektörü imza atarken, bunu yüzde 31,2 artış hızına ulaşan fındık ve mamulleri izledi.

MADENCİLİKTE DÜŞÜŞ VAR

Geçen yıl Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 78,8’ini gerçekleştiren sanayi grubunda, yıllık yüzde 4,3’lük yükselişle 124 milyar 147 milyon 258 bin dolarlık dış satım yapıldı. Yüzde 14,3 paya sahip tarım grubu ise yüzde 5,4’lük artışla 22 milyar 498 milyon dolara ulaştı. Toplam ihracattan yüzde 2,9 pay alan madencilik grubu ihracatında yüzde 7,7 düşüş yaşandı ve ihracat 4,6 milyar dolarda kaldı.

İŞTE İLK 5 ÜLKE

– Almanya

– Irak

– İngiltere

– İtalya

– İran

BURSA’DA DÜŞÜŞ VAR

– Irak’a yapılan ihracatta yüzde 10,1 gerileme görüldü.

– İlk 30’da en yüksek artış yüzde 60,8 ile Suriye’de oldu.

– İhracatını en fazla artıran il yüzde 16,3’le Sakarya oldu.

– Bursa’nın ihracatı yüzde 0,8 ve Kocaeli’nin yüzde 2,8 düştü.

İŞTE LOKOMOTİF İLLER

Sıra Şehir      Tutar ($)

1    İstanbul   68 milyar

2    Bursa      12,7 milyar

3    Kocaeli    12,4 milyar

4    İzmir       8,9 milyar

5    Ankara’nın  7,5 milyar

KURLA OYNAYANIN ELİ YANAR

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, tüm bölgesel ve jeopolitik gerginlikler dikkate alındığında bu değişimlerin ihracata yaklaşık 4 puan negatif katkı yaptığını söyledi. Gelecek dönemde döviz kurlarındaki oynaklığın devam edebileceğine dikkat çeken Büyükekşi, şunları kaydetti: ”Dolayısıyla Avrupa Birliği’ne (AB) ihracatta fiyat tutturma daha da zorlaşacak. O yüzden şu gerçeğinde altını çiziyoruz. Kurla oynayanın eli yanar. Kur lokması zehirli lokma. İhracatçılarımız pariteyle oynamasın. İhracatçılara mesajımız: Riskini hedge et. Kendini hiç etme. Ayrıca ihracatçılarımız ihracat sigortası imkanlarından sonuna kadar faydalansınlar. Bu zorlu geçen senede, zaten sınırda olan karlarını kur hareketlerine feda etmesinler.”

2015 HEDEFİ 173 MİLYAR DOLAR

TİM Başkanı Büyükekşi, bu büyümenin neredeyse tamamının net ihracattan gelmesinin kendilerini son derece mutlu ettiğini, 2014’ün tamamında büyümenin yüzde 3 civarında gerçekleşmesini muhtemel gördüklerini aktardı. Orta Vadeli Programa (OVP) göre, 2015 yılı ihracat hedefinin 173 milyar dolar olarak belirlendiğini anımsatan Büyükekşi, bu hedefin Türkiye’nin sürdürülebilir büyümesi için çok önemli olduğuna inandıklarını kaydetti. Büyükekşi, gelecek yıl OVP hedefine ulaşmak için yüzde 9,7’lik bir artış gerçekleştirmeleri gerektiğine işaret etti.

PETROLDEKİ DÜŞÜŞ ÖNEMLİ BİR FIRSAT

Petrol fiyatındaki gerilemenin önemli bir fırsat olduğunu vurgulayan Büyükekşi, bu sayede 2015 yılında Türkiye’nin enflasyon ve cari açık rakamlarında önemli bir iyileşme yaşanacağını ve cari açıkta en az 15-20 milyar dolarlık bir avantaj sağlanabileceğini ifade etti.

AB PAZARINDA YÜZDE 9,2 ARTIŞ

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ”Başlıca ihraç pazarımız olan AB ülkelerine ihracatımız bir önceki yıla göre yüzde 9,2 artarak, 67,6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti ve payı yüzde 44,7 oldu. Ortadoğu ülkelerine ihracatımız, 2014 yılında bir önceki yıla göre yüzde 6,1 yükselişle 29,2 milyar dolara çıktı. Ortadoğu ülkelerine ihracatımızın genel dış satımdan aldığı pay yüzde 19,3 seviyesine ulaştı” dedi.

BAKAN’DAN İHRACATÇIYA TEBRİK

Ekonomi Bakanı Zeybekci, ”Yakın coğrafyamızda yaşanan siyasal çalkantılara ve dünyanın pek çok bölgesindeki ekonomik sorunlara rağmen 2014 yılında 157,6 milyar dolar ihracat gerçekleştirerek yeni bir rekor kıran ihracatçılarımızı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X